Sabrina Ghayour: ‘Ik combineer graag ingrediënten uit verschillende culturen. Halloumi wordt veel gegeten op Cyprus en fatteh is een Arabisch recept, maar als twee dingen zo ongelooflijk lekker zijn, kan ik de verleiding niet weerstaan om ze toch samen te voegen: krokante, zoute halloumi met daarop gekruid rundergehakt en tahinyoghurt. Verdubbel de hoeveelheden als je zin hebt om dit te delen en zorg dat je wat geroosterd pitabrood bij de hand hebt om alles bij elkaar te brengen en tot de laatste kruimel op te peuzelen.’
1. Halveer de halloumi in de lengte, zodat je 2 lange rechthoekige stukken hebt. Snijd elk stuk in 4 gelijke repen en elke reep in 3 gelijke blokjes.
2. Verhit een scheutje plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het rundergehakt toe, rul het meteen zo klein mogelijk en bestrooi al doende met het komijnpoeder, het paprikapoeder, het knoflookgranulaat en flink wat zout en peper. Zet apart.
3. Verhit een andere koekenpan op middelhoog vuur, schenk een laagje plantaardige olie van 1 cm in de pan en verhit tot 170 °C (voeg een stukje brood toe: als het borrelt en niet al te veel sist, is de olie heet genoeg). Bekleed een bord met een dubbele laag keukenpapier.
4. Voeg de halloumi toe aan de hete olie en bak aan alle kanten goudbruin.
5. Zet intussen een kleine pan op laag vuur, voeg de ingrediënten voor de tahinyoghurt met flink wat zout en peper toe en roer goed door. Voeg indien nodig wat lauw water toe om de yoghurt iets te verdunnen. Laat warm worden en haal van het vuur.
6. Schep de gebakken halloumi met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op het bord met keukenpapier.
7. Leg eerst de halloumi op een bord en schep daarna het gehakt erop, gevolgd door de tahinyoghurt, de granaatappelmelasse, de granaatappelpitjes en de koriander. Serveer direct met de pitabroodjes.