Primaverascones met dillen en citroen

Primaverascones met dillen en citroen

zo: ‘Het eerste dat mijn zusje leerde bakken waren scones. Zo kon het dat er een hele tijd elk weekend scones in het keukentje bij mijn ouders werden gebakken. Na zoveel scones met jam vind ik het tijd voor wat anders. Gelukkig zijn scones ook in hartige uitvoeringen heerlijk en perfect voor bij brunches en lunches. Ik maak ze vaak wanneer ik vrienden uitnodig om samen te komen uitbrakken op mijn dakterras op warme zomerochtenden. Maak ze samen met een beetje gazpacho en je hebt met weinig moeite een fancy brunch.’

Bereiding

  1. Fruit de ui in een klein beetje olijfolie in een pan tot de ui transparant is en licht begint te bruinen. Ze het vuur uit en laat de ui in een bakje in de koelkast afkoelen.
  2. Je kunt de scones met de hand maken door je vingertoppen te gebruiken, maar ik raad aan om een keukenmachine te gebruiken als je die hebt. Ik weet dat er niemand op aarde is die dat ding niet van het balkon af wil gooien als hij schoongemaakt moet worden, maar je bent veel sneller klaar en je krijgt vaak een mooiere scone als je het deeg maakt in een machine, omdat het dan niet opwarmt door je handen. Dus: meng de bloem, het bakpoeder, de baksoda, suiker en het zout in een keukenmachine en pulseer een paar keer tot alles goed gemengd is.
  3. Voeg de blokjes koude boter toe aan het bloemmengsel. Pulseer weer een aantal keer tot je mengsel op fijn broodkruim lijkt, niet langer. Zet het mengsel even in de koelkast terwijl je verder gaat met de volgende stap.
  4. Doe de havermelk, citroenrasp, het citroensap, de knoflook, dille en spinazie in een blender of gebruik een staafmixer. Maal tot je felgroene havermelk overhoudt, zonder zichtbare stukjes dille of spinazie.
  5. Meng de gekonfijte citroen en twee derde van de kruidenmelk. Voeg toe aan het bloemmengsel en pulseer een aantal keer in de keukenmachine tot het deeg samenkomt. Het deeg moet vochtig genoeg zijn om samen te komen tot een elastische bol, maar moet niet zo nat zijn dat het plakt. Mocht je uitgeschoten zijn of net als ik onoplettend al het vocht hebben toegevoegd, dan kun je nog wat bloem toevoegen. Let op dat je niet te lang mengt, je wilt dat de boter nog uit kleine zichtbare kruimels bestaat. Dit zorgt voor stoom tijdens het bakken, waardoor we hoge, luchtige scones zullen krijgen. Zet het neongroene deeg 1 uur in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor tot 220 °C hetelucht. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Wees zuinig, we willen voorkomen dat het deeg aan het aanrecht plakt, maar niet méér bloem toevoegen aan het deeg. Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 2 centimeter. We gaan laagjes maken, zodat het deeg mooi rijst en luchtig wordt.
  7. Vouw een derde van het deeg naar het midden toe. Vouw het ongevouwen deel over het gevouwen deel heen. Draai het deeg een kwartslag en rol weer uit tot een dikte van 2 centimeter. Vouw en herhaal alles nog tweemaal. Let erop dat je het deeg telkens weer een kwartslag draait.
  8. Rol de laatste keer het deeg weer uit tot een dikte van 2 centimeter. Gebruik dan een vorm naar keuze om 12 scones uit het deeg te steken. Doe dit zo netjes en zuinig mogelijk. Je kunt het overgebleven deeg weer bij elkaar voegen en er meer scones uit snijden. Dit zullen wel misbaksels zijn die nog steeds lekker zijn, maar wel een taaiere textuur hebben.
  9. Leg de scones dicht bij elkaar in een bakplaat met hoge randen. Hierdoor zullen de randen van de scones niet bruinen, waardoor ze mooi groen blijven. Bak de scones 15 tot 20 minuten tot de bovenkanten  goudbruin zijn.
  10. Bestrijk de nog warme scones met behulp van een bakkwastje met goede olijfolie en bestrooi met wat zout. De scones zijn het lekkerst wanneer ze nog lauw zijn. Ik eet ze graag gewoon zoals ze zijn. Maar ze zijn  ook heerlijk met een klontje plantaardige knoflookboter of met wat zelfgemaakte pesto. Ik serveer ze als snack op borrels of voor feestelijke ontbijtjes, zo heb je een klassieker die toch
    net wat meer verrast.

Fotocredits: Saskia van Osnabrugge

12 scones

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • olijfolie om in te bakken, plus goede olijfolie om de scones mee te bestrijken
  • 250 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 1½ tl bakpoeder
  • ¼ tl baksoda
  • 1½ el kristalsuiker
  • 1½ tl fleur de sel, plus extra
  • 110 g plantaardige boter, koud en in kleine blokjes
  • 120 g havermelk, koud
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 tl citroensap
  • 1 kleine teen knoflook, fijngesneden
  • 15 g dille
  • 30 g spinazie
  • ¼ gekonfijte citroen,* fijngesneden

*Gepekelde of gekonfijte citroen is te vinden in Midden-Oosterse supermarkten of in het Arabische schap in de supermarkt.

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • blender of staafmixer
  • bakplaat met hoge randen
  • steekvorm naar keuze
  • bakkwastje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine