Pastinaken zijn heerlijk met kerrie, vooral als je ze in de oven bakt zodat hun dunne puntjes heerlijk zoet en bruin worden. De kruidige pastinaak wordt hier gecombineerd met volkorengranen, rozijnen en walnoten, zodat een gerechtje ontstaat vol interessante texturen. Ook lekker met wat contrasterende, knapperige slablaadjes.
1. Week de parelgerst of spelt 20 minuten tot een paar uur van tevoren in koud water en spoel af. Doe de granen in een pan, schenk er ruim koud water over en breng dat aan de kook. Draai het vuur laag en laat zacht koken tot de granen gaar zijn. Spelt heeft 20- 25 minuten nodig; gerst 35-40 minuten. Giet af.
2. Verwarm intussen de oven voor tot 170 °C. Schil de pastinaak en snijd de boven en onderkant eraf. Halveer ze in de lengte en halveer daarna de helften nog een keer in de lengte tot ze maximaal 2 centimeter dik zijn. Het is niet erg als ze ongelijk zijn of scheef zijn gesneden – charmant juist!
3. Roer de currypasta en 2 eetlepels van de olie in een grote schaal door elkaar. Schep de pastinaken erdoor met wat zout en peper tot ze er rondom mee bedekt zijn – een kwastje kan hierbij van pas komen.
4. Leg de pastinaken op een grote bakplaat en bak ze 40 minuten in de oven tot ze bruin worden; schep ze halverwege om. Voeg de walnoten, rozijnen en gekookte spelt of gerst toe aan de bakplaat, roer alles door elkaar en zet nog 5 minuten in de oven.
5. Haal de bakplaat uit de oven en laat alles 5 minuten afkoelen. Schep om met de sla blaadjes en verdeel over borden of leg alles op een platte schaal. Knijp er wat citrussap over, besprenkel met een beetje olijfolie en dien op.