Pasta met pompoen, salie & shiitake

Pasta met pompoen, salie & shiitake

Pasta met pompoen, salie en shiitake, dat noemen we nog eens een heerlijke herfstpasta! We roosteren eerst de pompoen in de oven, dat duurt een klein uurtje, maar ondertussen kun je wel alvast met de rest van recept aan de slag. Doe de shiitake-paddenstoelen pas na het aanfruiten van de ui en knoflook in de pan en bak ze even goed door. Want lekker goudbruin en krokant zijn ze het allerlekkerst!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Leg de twee pompoenhelften met de snijkant naar boven op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, bestrooi met wat zout en peper en rooster 55 minuten in de oven, of tot de pompoen zacht is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.

3. Kook de volkorenpasta in een pan gezouten kokend water zoals aangegeven op de verpakking.

4. Snijd het pompoenvruchtvlees (inclusief schil) in stukken ter grootte van een dobbelsteen en doe in een kom.

5. Hak de ui met de knoflook, de Spaanse peper, de zongedroogde tomaten en de salie in een blender fijn. Je kunt ook alles met de hand fijnhakken, maar in een blender gaat het gewoon net iets sneller.

6. Verhit een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe, gevolgd door het uimengsel en een snufje zout en bak 3 tot 4 minuten. Dit vormt een geweldige basis voor de saus.

7. Voeg de shiitakes toe en bak 3 tot 4 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Er is niets ergers dan zompige paddenstoelen!

8. Blus de pan af met de balsamicoazijn en voeg de pompoen en 1 theelepel zwarte peper toe. Bak 4 minuten, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken en de pompoen wat kleur krijgt. Voeg een kleine soeplepel pastakookvocht toe om de saus wat dunner te maken. Voeg de gekookte pasta toe en roer goed, zodat de pasta goed met saus bedekt is.

9. Bak voor de garnering de blaadjes salie (indien je ze gebruikt) in wat olijfolie in een paar minuten krokant. Garneer de pasta met de pompoenpitten, eventueel de krokante salie en wat geraspte veganistische kaas en serveer.

Voor 4 personen. 90 minuten. Moeilijkheid 5/10.

  • 1 flespompoen, in de lengte gehalveerd, pitten en draden verwijderd
  • 2 el olijfolie
  • zeezout en gekneusde zwarte peper
  • 400 g volkorenpasta
  • 1 ui, grofgesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 kleine Spaanse peper
  • 4 zongedroogde tomaten
  • 6 verse blaadjes salie
  • 8 shiitakes, in dunne reepjes
  • 2 el balsamicoazijn

Ter garnering

  • wat blaadjes salie (optioneel)
  • olijfolie (optioneel)
  • 4 el pompoenpitten
  • geraspte veganistische kaas

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine