Verse tayer of diepvriespomtayer In Nederland is diepvriespomtayer goed verkrijgbaar, maar uiteraard beveel ik je aan ook eens op zoek te gaan naar verse tayer. Zorg dan wel voor een goede rasp of keukenmachine. Verse tayer kan na het schillen, raspen of eten een jeukend effect geven, dit heet ‘krastaya’. Dat komt doordat tayer oxaalzuur bevat. Oxaalzuur (ook aanwezig in spinazie, biet en rabarber) wordt geneutraliseerd door citrussap. Daarom is de eerste pom waarschijnlijk een succes geworden; er ging immers kip met zurig sap in. Het blijkt een mythe dat je een 7-duims spijker met de tayer mee moet bakken om het jeukende effect te neutraliseren. Wel opvallend is hier het getal 7, waarmee verwezen zou worden naar de zevende dag: sjabbat. Die spijker doet het dus niet, maar naast zuur citrussap of azijn werken ook een schijf gesneden groene banaan, bruiswater of de verse tayer raspen en voorkoken.
Dag 1: Pomtayer ontdooien en kip marineren
1. Leg de pomtayer in een vergiet in de gootsteen om te ontdooien. Ook al is de pomtayer verpakt, er zal vocht uit de verpakking lekken.
2. Was de kip. Wentel de kip door 2 theelepels zout en de peper. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, de hele nacht is nog beter.
Dag 2: Jus maken en pom bakken
1. Meng de ontdooide en uitgelekte pomtayer met het sinaasappelsap, de suiker en de resterende theelepel zout en roer goed door elkaar.
2. Verhit de olie en 50 gram boter in een braadpan. Bak de kip bruin. Roerbak de ui en knoflook er 3 minuten bij. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en roerbak nog 3 minuten. Blus af met het water en voeg de selderie, pimentkorrels, laurier, nootmuskaat en madamejeanette peper toe. Stoof 45 minuten op laag vuur met het deksel op de pan.
3. Proef de kipjus; deze mag hoog op smaak zijn. Voeg naar smaak zout en peper of bouillonblokjes toe. Haal de kip en de madame-jeanette peper uit de jus. Serveer de madame-jeanette op een schaaltje bij de volgende maaltijd of maak er eendagssambal van.
4. Verwarm de oven voor op 180 °C.
5. Voeg een kleine soeplepel ( 100 ml) kipjus toe aan het pomtayermengsel en roer goed door elkaar. Er moet een mengsel ontstaan dat als pannenkoekenbeslag van je lepel loopt. Schep de helft van het pomtayermengsel in de beboterde ovenschaal en leg daarop de kip. Giet de helft van de jus erbij en dek af met de rest van de pomtayer. Strijk de bovenkant glad en trek met een vork horizontale en verticale strepen in de pom. Overgiet met de rest van de kipjus. Leg de resterende 100 gram boterblokjes op de pom en bak de pom 1 uur in de oven tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 minuten.
6. Kijk of de onderste laag pomtayer gaar is: steek een vork in de pom en trek de pomtayermassa omhoog. Is de tayer stevig en goudbruin? Dan is hij gaar. Ziet de tayer wit en is de structuur nog niet stevig? Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de pom nog 30 minuten op 160 °C. De folie zorgt ervoor dat de pom aan de bovenkant niet verbrandt.
7. Als de pom gaar is, laat je hem een paar uur – liefst een nacht – afkoelen zodat de smaken zich vermengen. Is het eetmoment pas over 1 of 2 dagen, bewaar de pom dan in de koelkast.
Dag 3: Pom opwarmen en eten
8. Verwarm de hele pom of het deel dat je denkt te gaan eten in de oven. Serveer er rijst of groente bij of eet je pom met bruine bonen. Sowieso gaat een lekkere pom vergezeld met zuur (bijvoorbeeld komkommer-ui,) en natuurlijk sambal.