Panzanella

Panzanella

Wilde rucola, asperges, spinazie, choggiabiet, boerenkool… Al van kinds af aan kon de sympathieke Italiaanse chef Antonio Carluccio geen genoeg krijgen van groenten. Op zijn zesde wist hij zijn vriendjes al het verschil tussen koolzaad en mosterdzaad te vertellen, en omdat zijn ouders het niet breed hadden, gingen hij en zijn zes broers en zussen er iedere dag op uit om te plukken wat ze in de omgeving konden vinden. Voor de inmiddels overleden Antonio waren die speurtochten het begin van een levenslange liefde voor al het lekkers uit de natuur – en ook het onderwerp van zijn kookboek ‘Groenten’, waar dit panzanella-recept uit komt.

Bereiding



1. Doe het brood in een broodrooster  of rooster het in de oven op 180 °C,  tot het goudgeel is. 

2. Doe het brood in een kom en giet er net genoeg water over om het zacht te laten worden. Laat een paar minuten staan, scheur het brood dan in stukjes en giet overtollig water uit de kom.

3. Doe de tomaten en hun sap erbij en voeg de bleekselderij, paprika,  ui, olijven en het basilicum toe. Meng goed en doe de olie, azijn en knoflook erbij plus zout en peper naar smaak.

4. Meng nog eens goed, zodat er een smeuïg mengsel ontstaat. Verdeel  de panzanella over borden, strooi er wat basilicum over en serveer.

Credits: Recepten Antonio Carluccio  Fotografie Laura Edwards. Dit recept is afkomstig uit Antonio Carluccio’s nieuwe boek ‘Groenten’ (Aerial Media Company, € 27,95).
 

4-6 personen

  • 500 g oud wit- of bruinbrood
  • 600 g rijpe tomaten, in stukjes,  sap bewaard 
  • 50 g bleekselderij, schoongemaakt, fijngehakt
  • 1 groene paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in dunne reepjes
  • 1 kleine ui, gepeld, in dunne ringen
  • handjevol zwarte olijven, ontpit
  • 2 el gehakt basilicum, plus extra 
  • 6el extra vergine olijfolie
  • 1 el wittewijnazijn
  • 1 grote teen knoflook, gepeld, fijngewreven


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine