Anari, Griekse ricotta, wordt in veel zoete Griekse gerechten gebruikt en is wereldwijd populair geworden door het gebruik in ontbijtpannenkoeken. Ik wilde er graag een Cypriotisch zomerontbijt van maken samen met zoete abrikozen, die in de vroege zomer overal te vinden zijn. Maar voel je vrij ander seizoensfruit te gebruiken: gegrilde peren zijn bijvoorbeeld lekker, of partjes zoete sinaasappel.
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2. Als je ricotta gebruikt, laat deze dan even in een zeef uitlekken zodat de kaas wat droger wordt. Schep de anari of uitgelekte ricotta in een grote mengkom en schenk de melk erbij. Scheid de eieren. Voeg de eidooiers toe aan de ricotta en doe de eiwitten in een schone middelgrote mengkom. Rasp de schil van de citroen boven de ricotta, voeg de suiker en een flinke snuf zout toe en klop door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en vouw ze erdoor.
3. Klop met een elektrische handmixer de eiwitten op tot er stijve pieken zijn en vouw ze door het ricottabeslag; probeer het beslag zo luchtig mogelijk te houden.
4. Zet een middelgrote ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en laat de boter erin smelten. Zodra de boter schuimt, schep je het ricottabeslag in de pan en zet je deze in de oven. Bak 20-25 minuten tot de pannenkoek gerezen, goudkleurig en langs de randjes knapperig is.
5. Zet intussen een grillpan op hoog vuur. Snijd de abrikozen in partjes en gril deze als de pan heet is een paar minuten aan elke kant tot ze mooie grillstrepen hebben. Hak de pistachenoten fijn en trek de blaadjes munt van de takjes.
6. Laat de pannenkoek als deze gaar is op een bord glijden. Leg de abrikozen erop, besprenkel met honing, bestrooi met pistache en munt en val aan.
Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met recepten uit Cyprus. Het hele weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.