Dit recept bewijst dat je soms dingen moet proberen die je nog nooit hebt gedaan. Door ingrediënten, zoals paddenstoelen, op lage temperatuur te drogen in plaats van ze te bakken, krijgen ze een fantastisch aromatische smaak. Dit gerecht is het bewijs van hoe natuurlijke ingrediënten met de juiste specerijen in iets heerlijks kunnen veranderen!
1. Zet het S-mes in de foodprocessor en hak de walnoten fijn. Hak ook de paddenstoelen en de courgette, knoflook, peterselie en ui fijn. Roer alle fijngehakte ingrediënten in een mengkom door elkaar en voeg het lijn- of sesamzaad toe, de tamari, olie, het zout, de specerijen en het citroensap. Roer alle ingrediënten door elkaar tot het een smeuïge pasta is.
2. Schep falafels ter grootte van een walnoot op het droogmatje of bakpapier.
3. Zet de droogmachine op 60 °C en verlaag de temperatuur na 1 uur naar 45 °C. Laat de balletjes erin liggen tot ze aan de buitenkant een korstje hebben en vanbinnen nog smeuïg zijn (dit duurt ongeveer 4-5 uur extra). Of gebruik de oven: zet deze op de laagste temperatuur, schuif de bakplaat erin en klem een opgerolde theedoek tussen de ovendeur om te voorkomen dat de balletjes te snel drogen.)
4. Omdat deze falafel vrij sterk van smaak is, geef ik er het liefst wat koude sojayoghurt bij en een grote schaal met rauwkost, gesneden met een spiraalsnijder en besprenkeld met een citroendressing. Dit is een heerlijke lichte lunch die goed vult en niet zwaar op de maag ligt.