Paddenstoelen tapenade op polenta

Paddenstoelen tapenade op polenta

Dit hapje, paddenstoelentapenade op polenta, is weer even iets anders. Het is alweer even geleden dat we het maakten, maar bij het zien van de foto loopt het water ons in de mond. Heb je nog nooit gewerkt met polenta en schrikt het je af? Polenta is geen moeilijk ingrediënt om mee te werken en juist harstikke lekker. Je maakt het door mais te malen tot maismeel en in bijna kokend water te strooien en garen. Wij doen het hier in bouillon, dat geeft net iets meer smaak.

Bereiding



1. Maal de champignons grof in de keukenmachine en snipper de knoflook. Fruit champignons en knoflook in wat olie, laat het vocht verdampen en besprenkel met een beetje citroensap.

2. Maal de olijven met wat olijfolie in de keukenmachine (grof). hak de pijnboompitten grof. Voeg de paddenstoelen, peterselie en pijnboompitten toe aan de olijven in de keukenmachine. Maal verder fijn en voeg de overige olijfolie beetje bij beetje toe.

3. Breng op smaak met zout en peper. laat het mengsel een paar uur in de koelkast staan zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen.

4. Breng de bouillon aan de kook en voeg de polenta al roerend toe. Blijf roeren en kook de polenta in ca. 20 minuten tot een stevige pap. Voeg de boter en geraspte kaas toe en breng evt. op smaak met extra zout. Schep de massa op een plaat en strijk glad tot een dikte van ongeveer 1 cm.

5. Laat de polenta afkoelen en snijd er driehoekjes, ruitjes of rondjes uit. Verhit wat olie in een koekenpan en bak er kort wat blaadjes salie in zodat ze krokant worden. Bak de stukjes polenta in hete olie krokant aan beide kanten (dit duurt wel even!). Schep op elk stukje wat tapenade en bestrooi met de krokante salie.

Credits: Productie & styling Marian Flint – Fotografie Willem Groeneveld – Receptuur & foodstyling Jankees Roggeveen

Voor ca. 6 personen

  • 250 g kastanjechampignons (schoongeborsteld)
  • 1 teen knoflook
  • ca. 100 ml olijfolie
  • peper en zout
  • 1 citroen
  • 100 g zwarte olijven zonder pit
  • 2 el bladpeterselie, fijngesneden
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • 500 ml (groent)bouillon
  • 150 g polenta
  • 1 el roomboter
  • stukje parmezaanse kaas
  • olie om in te bakken
  • klein bosje salie




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine