Onze visexpert Bart van Olphen: ‘Als je pad thai met vis of zeevruchten maakt in plaats van met kip, zorg er dan altijd voor dat de vis die je gebruikt genoeg structuur heeft. Voeg in deze variant de garnalen pas op het laatst toe, dan blijven ze lekker juicy.’ Thanks Bart, goede tips!
1. Meng de tamarindepasta, bruine suiker en vissaus met 4 eetlepels water in een kom en roer tot de suiker is opgelost.
2. Zet een middelgrote pan met ruim water op het vuur en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, voeg de noedels toe en laat ze in ongeveer 3 minuten zacht worden (of volg de instructies op de verpakking) – roer af en toe met een tang zodat ze goed van elkaar loskomen. Giet de noedels af en spoel ze onder koud, zacht stromend water zodat ze niet aan elkaar gaan plakken.
3. Verhit 2 eetlepels arachideolie in een wok op hoog vuur, voeg de garnalen toe en bak ze 1-2 minuten tot ze een rode kleur hebben gekregen. Haal de garnalen uit de wok en houd ze zolang apart.
4. Schep 1 eetlepel extra olie in de wok. Voeg de losgeklopte eieren toe en blijf roeren tot de eieren gestold zijn. Neem ze dan uit de pan en snijd ze in kleine stukken.
5. Zet de wok terug op hoog vuur en bak de knoflook, sjalot en rode peper een halve minuut in 2 eetlepels arachideolie. Voeg de noedels toe samen met de saus en bak dit 1-2 minuten – zorg ervoor dat de saus goed door de noedels is geabsorbeerd en proef of de noedels gaar zijn. Als de saus te dik wordt, kun je 1 eetlepel water toevoegen.
6. Doe de garnalen en het ei erbij en meng goed. Voeg de paksoi, taugé, bosui en pinda’s toe en bak ze een halve minuut mee. Verdeel de pad thai over borden en serveer met de koriander en limoen.
Tip Garnalen schoonmaken moeilijk? Integendeel! Bart laat op zijn YouTube-kanaal (@BartsFishTales) zien hoe je dit doet.
Credits: Recepten: Bart van olphen. Fotografie: Davis Loftus. Styling: Inge Tichelaar.