Dit recept is een variatie op de klassieke shepherd’s pie, en bevat veel meer groenten dan het origineel. Er is nog steeds vlees maar dat deelt de hoofdrol met heel veel lekkere groenten…
1. Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan. Bak de helft van de champignons op hoog vuur tot het vocht vrijkomt. Blijf bakken tot dit verdampt en de champignons mooi goudbruin worden (dat geeft extra smaak). Doe ze in een grote schaal, schenk nog wat olie in
de pan en bak de andere helft.
2. Schenk wat extra olie in de pan, voeg het gehakt toe en bak, op vrij hoog vuur, tot het vocht uit het vlees is verdampt en het goed bruin wordt (misschien moet je dit in twee delen doen). Schep het gehakt in de schaal, bij de champignons.
3. Verhit nog 1 eetlepel olie in de pan en fruit de uien, wortels, bleekselderij en knoflook 10 minuten op matig-laag vuur; blijf goed roeren. Schep de champignons, het gehakt en eventueel vocht uit de schaal terug in de pan. Schenk de passata en bouillon of het water erbij. Breng op laag vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat 25-30 minuten zacht koken tot de wortels gaar zijn.
4. Verwarm intussen de oven voor tot 170 °C. Doe de aardappels in een grote pan, voeg water toe tot ze onderstaan en breng aan de kook. Laat afgedekt circa 15 minuten koken tot ze helemaal gaar zijn. Giet af en laat een paar minuten in het vergiet uitstomen.
5. Roer de linzen en kimchi of worcestersaus door het champignongehakt mengsel. Proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe en schep het in een ovenschaal. Doe de gekookte aardappels terug in de hete pan. Besprenkel ze met een beetje olie en wat zout en peper en prak en stamp tot een grove puree. Schep deze op het gehaktmengsel in de ovenschaal. Zet in de oven en bak 15-20 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Of laat afkoelen en zet in de koelkast of vriezer om later af te bakken. Geef er erwtjes bij of een bergje geslonken spinazie of boerenkool.