Dit is een favoriet in huize Oliver. De broccoli in de witte saus en het heerlijk krokante van het amandel-broodkruim zijn een geniale combi! Bedenk wel dat hoe beter de kaas, hoe lekkerder het eindresultaat wordt.
1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een pan op matig vuur voeg de boter en knoflook toe. Doe er wanneer de boter gesmolten is de bloem bij, roer 1 minuut en giet er dan al kloppend geleidelijk aan de melk bij tot je een gladde, dikke saus hebt.
2 Roer de broccoli door de saus, laat ongeveer 20 minuten pruttelen en pureer de saus dan vrij glad met een staafmixer. Rasp er de helft van de cheddar bij, roer goed, proef en maak de saus op smaak af.
3 Breek de bladeren van de bloemkool, was ze goed, gooi de lelijke weg en leg ze zodanig in een passende ovenschaal, dat ze een beetje over de rand hangen. Snijd de kool in losse roosjes en de steel in dunne plakjes en doe ze in de schaal. Giet er de saus over en rasp er de resterende cheddar boven.
4 Hak het brood en de tijmblaadjes met 1 eetlepel olie en een snufje zeezout en zwarte peper in je keukenmachine tot grove kruimels en pulseer er vervolgens de amandelen door, zodat ze nog een beetje textuur houden. Strooi het mengsel over de bloemkool met kaassaus en zet de schaal 50 minuten tot 1 uur in de oven, of tot de boel gaar en prachtig goudbruin is.
Tip: Het is leuk om in dit gerecht met verschillende soorten kaas te experimenteren om te zien hoe ze smelten en smaken. Een ideale bestemming voor de restjes van de kerstkaasplank dus. In plaats van bloemkool kun je ook andere groenten gebruiken – stukjes knolselderij, pompoen, aardappel of prei bijvoorbeeld. Houd er wel rekening mee dat sommige groenten wat meer tijd nodig hebben, dus prik er voor het serveren in met een mes om ze te controleren.
Per portie 270 kcal, 15,4 g vet (6,8 g verzadigd), 14,6 g eiwit, 19,4 g koolhydraten, 8,2 g suikers
—
Dit recept komt uit het boek ‘Bespaar met Jamie’ van Jamie Oliver (€ 18,95, Kosmos uitgevers).