Dit recept voor een overheerlijke octopussalade is een feestje. Laat je niet afschrikken door de octopus en zijn tentakels. Het is geen regulier product, maar de smaak en het malse vlees zijn de moeite waard om deze zeevrucht in huis te halen. Deze typisch Italiaanse ‘insalata di polpo e patate’ (octopussalade met aardappel) wordt doorgaans als voorgerecht gegeten. De saffraan geeft het geheel een honingachtige touch.
1. Zet een grote pan gezouten water op hoog vuur en voeg de wittewijnazijn toe. Breng het water aan de kook, doe de octopus in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Haal de octopus zodra het water kookt even uit de pan (verwijder eventueel de huid). Doe hem terug in de pan en breng het water opnieuw aan de kook. Herhaal dit nog twee keer – zo voorkom je dat het vlees taai wordt. Laat de octopus daarna nog ongeveer 40 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
2. Zet het vuur uit en laat de octopus nog 10 minuten in het hete water doorgaren. Haal hem dan uit de pan en laat hem afkoelen op een grote schaal.
3. Snijd de tentakels van de octopus (de rest eet je niet!) in stukken van ongeveer 2 cm en zet deze apart. Kook ondertussen de aardappels in gezouten water gaar maar niet te zacht. Snijd de ui in ringen en bak deze in andere pan met wat olijfolie glazig. Snijd de aardappels in blokjes, en voeg ze samen met de stukjes octopus toe aan de gebakken uienringen.
4. Zet het vuur uit en voeg het saffraanvocht toe. Roer het geheel goed door zodat het zetmeel van de aardappels vrij komt en er een volle, licht ingedikte saffraansaus ontstaat. Serveer in diepe borden en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Credits Recepten Caspar Vrensen Fotografie Saskia van Osnabrugge