Thaise Larb salade met gehakt

Thaise Larb salade met gehakt

Larb is een frisse en zinderende Thaise salade die veel sneller op tafel staat dan je zou denken. Maak je dit met tofugehakt? Dan moet je er iets meer tijd voor uittrekken. Kant-en-klaar vegagehakt kan natuurlijk ook.

Bereiding

1. Rul het gehakt in de zonnebloemolie, of maak het tofugehakt.

2. Maak intussen een papje van de maizena, 3 eetlepels water, het limoensap, de vissaus of miso en de bruine suiker.

3. Verwijder het gehakt uit de pan en verhit de olie waarin je het hebt geruld opnieuw. Bak hierin de gember, knoflook, sereh en rawits +- 1 minuut. Let er hierbij op dat de knoflook niet bruin kleurt.

4. Voeg zodra de kruiden flink beginnen te geuren het maizenapapje toe, roer snel stevig door en verwijder van het vuur zodra de saus is ingedikt. Dit gebeurt heel snel.

5. Doe nu het gehakt terug in de pan met daarbij de sjalot, munt en koriander en meng alles nog een keer goed zodat  alles mooi gelijkmatig bedekt is met een dunne laag saus.

6. Serveer in of met de slablaadjes en nog wat verse munt, koriander en grofgehakte pinda’s of cashewnoten. Een kom witte rijst maakt de maaltijd af.

Voor 2-4 personen

  • 500 g tofu-, kip- of varkensgehakt
  • 2 eetl. Zonnebloemolie

Voor de saus

  • 2 eetl. maizena
  • 2 eetl. limoensap
  • 1/2 eetl. vissaus of 1/2 eetl. witte miso (voor vegans)
  • 1 eetl. bruine basterdsuiker
  • 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel sereh (citroengras), fijngehakt (alleen de kern)
  • 2 rawits (kleine chilipepers), fijngehakt

Om het af te maken

  • 1 sjalot, in dunne ringen
  • 1/2 bosje verse koriander
  • 1/2 bosje verse munt
  • 8-10 handpalm-formaat slablaadjes, bijv. little gems
  • 3 eetl. pinda’s of cashewnoten, grofgehakt

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek