Spanakorizo

Spanakorizo

Georgina Hayden: ‘Dit is een klassiek Grieks gerecht tijdens de grote vasten en kan zo eenvoudig of uitgebreid zijn als je zelf wilt. Eenvoud kan fantastisch zijn, maar ik voeg graag wat meer ingrediënten toe aan mijn spanakorizo; dan ben ik niet afhankelijk van de smaak van superzoete zomertomaten en wordt het een avondmaal dat we het hele jaar door kunnen eten. Ik vind het geweldig hoe de subtiele (het is echt subtiel, beloofd) rokerigheid van een beetje rookzout het gerookte paprikapoeder aanvult. Als je echter geen rookzout kunt vinden, is het natuurlijk nog steeds heerlijk met zeezoutvlokken.’

Bereiding

1. Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn. Snijd de prei in dunne ringen en spoel ze goed af in een vergiet om eventueel zand te verwijderen. Snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Voeg de olijfolie toe aan een grote pan op matig vuur. Voeg de ui, de knoflook, de prei en het rookzout toe en bak 15 minuten, tot de groenten zacht en kleverig maar niet verkleurd zijn.

2. Was intussen de spinazie grondig: het laatste wat je wilt is zand in de spinazie, dus mijn yiayia wast haar spinazie altijd drie keer! Hak de spinazie dan grof en zet apart. Spoel de rijst in een zeef onder stromend water een minuut af.

3. Roer de tomatenpuree, de suiker en het gerookte paprikapoeder door de groenten in de pan. Bak een paar minuten, voeg de rijst toe en bak nog een minuut. Voeg de gezeefde tomaten (of rasp de tomaten grof boven de pan en gooi het vel weg) en de bouillon toe en breng op smaak met een paar snufjes peper. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Roer dan de gehakte spinazie erdoor, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan 30 minuten zachtjes koken.

4. Roer halverwege een keer door en voeg meer water toe als de rijst er droog uitziet en lijkt aan te bakken. Na een halfuur zou de rijst gaar moeten zijn; roer door en controleer de textuur – het moet voelen als een paella. Als de rijst nog een beetje nat is, laat dan zonder deksel op de pan inkoken. Onthoud dat de rijst tijdens het afkoelen nog vocht zal absorberen, dus laat niet al het vocht verdampen.

5. Knijp de citroen erboven uit, breng indien nodig verder op smaak met zout en peper en laat 5 minuten staan. Hak de dille fijn, strooi over de rijst en serveer warm.

VOOR 4 PERSONEN

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stengel prei
  • 4 lente-uitjes
  • 75 ml olijfolie
  • 1 volle tl rookzout (o.a. natuurvoedingswinkel) of zeezoutvlokken
  • 400 g spinazie
  • 200 g langkorrelige rijst
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 volle tl suiker
  • ¼ tl gerooktpaprikapoeder
  • 350 ml gezeefde tomaten of 5 rijpe tomaten
  • 750 ml groentebouillon
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 citroen
  • ½ bosje dille

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek