Mosselen met prei & whisky

Mosselen met prei & whisky

Je eet ze in de zomer zo’n beetje op elk zonnig terras; gekookte mosselen. Traditioneel met witte wijn en groenten is heerlijk, maar wie eens wat spannenders wil doen met zijn pannetje schelpjes kan aan de slag met dit superlekkere recept voor mosselen in whisky. Flamberen maar!

Bereiding



1 Was de mosselen en verwijder de baarden, die harige plukjes die er uitsteken (als je het vraagt doet de visboer dat meestal voor je). Gooi schelpen die niet dicht gaan als je erop tikt weg.

2 Maak de prei en de stengel bleekselderij schoon, snijd ze in dunne plakjes en houd de gelige blaadjes van de selderij apart. Zet een heel wijde pan op matig vuur en doe er een scheut olijfolie, een klontje boter en de gesneden prei en bleekselderij in. Roerbak de groenten 10 minuten, of tot ze zacht zijn.

3 Pluk de schelvis in stukjes, doe ze in de pan en schenk er de whisky bij – eventueel kun je de whisky even flamberen om de alcohol eruit te branden. Ik vind dat het bijdraagt aan de smaak, maar voel je er niet toe verplicht.

4 Doe er nu de mosselen en de slagroom bij. Schud de pan even flink heen en weer, leg er de deksel op en kook de mosselen 4-5 minuten, tot ze allemaal openstaan – gooi exemplaren die dicht zijn blijven zitten weg. Schep ze met een schuimspaan in een grote serveerkom of -schaal. Kook het kookvocht in de pan zachtjes in tot het de gewenste dikte heeft.

5 Hak intussen de peterselie en roer die door het mengsel in de pan. Proef de saus, breng hem indien nodig op smaak en schenk hem over de mosselen. Strooi er de apart gehouden gele blaadjes van de bleekselderij op, sprenkel er een scheutje extra vergine olijfolie over en serveer de mosselen met een grote mand geroosterd brood als prachtig avondmaal of stevige lunch.

voor 6 personen

• 2 kg mosselen

• 1 grote prei

• 1 stengel bleekselderij

• olijfolie

• 2 klontjes boter

• 250 g niet kunstmatig gekleurde, gerookte schelvis, zonder vel en graten

• 6 borrelglaasjes whisky (elk 25 ml)

• 200 ml slagroom

• bosje bladpeterselie

• extra vergine olijfolie, voor erbij

• 6 stukken zuurdesembrood, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine