In Marokko groeien de beste morieljes en in de koekenpan zijn die heel eenvoudig te bereiden. Als je ze even bakt, worden ze lekker bruin. Het zijn smaakbommetjes in je mond. Doe je er nog wat sojasaus bij, dan heb je ook die speciale smaak van umami en samen passen die smaken geweldig goed bij een (watermeloen)gazpacho.
1. Pel en hak de sjalotten en de knoflook. Houd apart. Was en droog de morieljes.
2. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak daarin de morieljes op middelhoog vuur in ca. 5 minuten bruin. Schep af en toe om met een spatel of pollepel.
3. Zet het vuur laag en voeg de sjalot en knoflook toe. Blijf omscheppen. Dit is mijn favoriete moment van dit recept, omdat de keuken gevuld wordt met de geur van knoflook, de essentie van Marokko.
4. Schenk de sojasaus, het citroensap en het water erbij. Schud de pan heen en weer en roer niet meer. De sappen blijven zo goed bewaard en de morieljes heel, als kleine boompjes.
5. Bestrooi met peterselie, salie en bieslook en breng op smaak met zeezout en witte peper. Laat afkoelen.
6. Schenk de koude gazpacho op een bord of in een kom. Garneer met de morieljes. Een zalige, zomerse soep.