Zout, aards en een tikkeltje spannend van smaak: miso heeft een diep gelaagde en
bijzondere smaak, het is het resultaat van goede ingrediënten en een nauwkeurig
fermentatieproces – oh, en een portie geduld.
1. Kook de Obento sushirijst volgens de instructies op de verpakking. Laat hem volledig afkoelen.
2. Meng voor de misosaus de witte miso met de sojasaus, sesamolie en rijstwijnazijn. Klop goed los zodat er een gladde saus ontstaat.
3. Maak de sperziebonen en bimi of broccoli schoon en kook ze 4 minuten in een pan water.
4. Snijd de paksoi in stukken van 2-3 centimeter. Pel de knoflook, schil de gember en snijd beide in dunne plakjes. Verhit de zonnebloemolie in een wokpan, voeg de knoflook en gember toe en bak ze 1-2 minuten. Doe dan de paksoi erbij en laat hem al omscheppend in een paar minuten slinken.
5. Voeg de sperziebonen, bimi of broccoli en aspergetips toe. Verdeel het misomengsel over de groenten, schep om tot alle groenten ermee bedekt zijn en roerbak 2-3 minuten, tot de groenten gaar zijn.
6. Serveer de misogroenten samen met de sushirijst. Snijd het norivel in fijne reepjes en strooi over de groenten. Bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes en breng eventueel op smaak met wat zout. Geef de ingelegde gember erbij.
Obento sushirijst
Deze sushirijst wordt bij het koken plakkerig vanwege het hoge zetmeelgehalte. Precies wat je wilt als je sushi gaat maken. Maar wist je dat je deze kortkorrelige rijst voor nog veel meer gerechten kunt gebruiken? Maak er bijvoorbeeld eens nasi mee of een donburi, een Japanse rijstkom.