Dit is een echt East by West-gerecht! Geurig door de sesam, gember en kardemom is het een zondags kipgerecht met een twist. Dien op met een kruidige tomatensaus die dit gewoonlijk wat zware gerecht lichter en heerlijk fris maakt. Afgezien van de saus wordt het hele gerecht in één grote braadslee bereid, wat afwas scheelt en maakt dat alle smaken goed tot hun recht komen voor een heerlijke lunch.
1 Verwarm de oven voor op 200˚ C. Doe 1 eetlepel ghee in een grote braadslee. Voeg een mespunt zout en peper toe en plaats in de oven om een paar minuten voor te verwarmen.
2 Meng de kippendijen, sjalotten, wortels en pastinaak in een grote schaal met de overgebleven ghee, citroenrasp en ¼ heelepel van zowel zout als peper goed door elkaar.
3 Verspreid de sjalotjes, wortels en pastinaak gelijkmatig over de braadslee en leg de dijen erop, met de huid naar boven. Zet de braadslee in de oven en braad zo’n 15 minuten, keer de groentes dan om en braad nog zo’n 15-30 minuten door tot de kip sappig is en de groentes zacht zijn.
4 Intussen rooster je het sesamzaad in een droge pan tot het goudkleurig en geurig is. Voor de laatste tien minuten van de braadtijd strooi je de kool en geroosterde sesamzaad over de kip en groentes en schuif je de braadslee weer terug in de oven.
5 Je maakt de tomatensaus in dezelfde pan. Smelt de ghee en roer er de knoflook en tomaat doorheen. Sauteer een minuut of 2 en voeg dan pas de laurierblaadjes, kardemom, komijn, gember en het water toe, en breng aan de kook. Laat een minuut of 20 doorkoken, verwijder dan de laurierblaadjes en maal het geheel glad. Proef, breng op smaak en hou warm tot je klaar bent om op te dienen.
6 Leg de dijen en de groente op de borden, giet er de tomatensaus overheen en dien op.
TIP
Als je van een knapperig kippenvelletje houdt, zet de bakplaat dan voor het opdienen een paar minuten onder de grill.
Dit recept komt uit het boek ‘East by West’ van Jasmine Hemsley (€29,99, Kosmos Uitgevers).