Melanzane

Melanzane

Melanzane betekent aubergine in het Italiaans. Ik ken het woord echter als de naam van een gerecht: een lasagne van aubergine. Als kind heb ik dit recept meegekregen van mijn stiefvader. Het is best een klus om de aubergines goed voor te bereiden, maar het eindresultaat is subliem. Vroeger legde ik de plakken aubergine eerst in water met zout om ze vervolgens stuk voor stuk te bakken in olie. Ik heb met mijn kennis uit de keuken een snellere bereiding gevonden, dus dat scheelt. Verder zijn goede basisingrediënten erg belangrijk. Mooie stevige aubergines, buffelmozzarella en oude Parmezaanse kaas. De tomatensaus mag mild zijn, maar wel met een stevige basilicumsmaak.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil de aubergines en snijd plakken van 1 cm. Leg ze uit op een theedoek en bestrooi ze aan beide zijden met fijn zout. Laat 20 minuten liggen en dep ze goed droog met keukenpapier.

2. Meng 1 teentje knoflook met 150 ml olijfolie. Leg de aubergineplakken op 2 bakplaten bekleed met bakpapier en bestrijk ze rijkelijk met de olie. Dek de bakplaten af met aluminiumfolie en bak 10 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten. Neem de aubergine uit de oven, maar laat de oven aan.

3. Fruit de ui en 3 teentjes knoflook aan in wat olie en voeg de tomatenblokjes toe. Kruid met zout en peper en kook in 40 minuten zachtjes tot een mooie saus. Neem van het vuur. Snijd 1 bosje basilicum fijn en meng door de saus.

4. Scheur de mozzarella in stukken. Vet een ovenschaal in met boter en plaats een laag aubergines op de bodem. Bouw de melanzane op door telkens tomatensaus af te wisselen met aubergine, mozzarella en de basilicumblaadjes van het overige bosje. Eindig met een laag mozzarella en Parmezaanse kaas. Bak de melanzane 35 minuten in de oven.

Bereidingstijd: 1 uur en 20 minuten.

  • 5 grote aubergines
  • zout en peper
  • 4 teentjes knoflook,  fijngesneden
  • 150 ml + extra olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 kg romatomaten, zonder vel, in blokjes
  • 2 bosjes basilicum
  • boter
  • 500 g buffelmozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • olijfolie

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • bakpapier
  • aluminiumfolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine