Claudia Roden: ‘Er zijn rond de Middellandse Zee veel pastagerechten met zeevruchten. Toen ik voor een zondagse krant aan Italiaanse beroemdheden vroeg wat hun favoriete pastagerecht was, antwoordden de meeste ‘ai frutti di mare’ en ze hadden elk hun eigen recept. Ik probeerde ze uit en vond ze allemaal lekker. Maar mijn favoriet is toch wel de Catalaanse manier waarin de pasta in visbouillon wordt gekookt met een saus uit de Côte d’Azur. Mijn kleinzoon Cesar, een pastaman, voegt een heleboel rode peper toe. Ik voeg soms andere vissoorten toe zoals inktvis of schaal- en schelpdieren.’
1. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de kleine witte harde stukjes bij de steelaanzet en maal ze in een keukenmachine tot een romige saus.
2. Bak de ui in de olijfolie in een ruime pan op laag vuur tot deze zacht is. Roer regelmatig door. Voeg de knoflook toe en als deze begint te kleuren roer dan de tomaten, wijn, tijm, suiker, chilipeper en wat zout erdoorheen. Laat zonder deksel circa 20 minuten zachtjes doorkoken tot de saus wat ingekookt is. Voeg de garnalen toe en laat die 1 minuut meekoken tot ze roze van kleur zijn.
3. Breng een grote pan met water aan de kook, voeg de bouillonblokjes toe en een beetje zout (niet te veel want de bouillonblokjes zijn al zout van zichzelf). Roer door tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Kook hierin de spaghetti al dente en giet af.
4. Serveer de pasta met de saus erdoorheen geroerd, druppel er wat extra vergine olijfolie overheen en strooi de peterselie erover.