Mayomenaise

Mayomenaise

‘Mijn opa maakte vroeger mayomenaise om drie uur ’s ochtends. Met een bootje haalde hij de eieren uit Barneveld. Daar mee maakte hij een grote pot van wel vijftig liter. Mayomenaise was in die tijd van essentieel levensbelang. De mensen hadden toen niet veel. Bij een barre winter zorgde de mayomenaise ervoor dat een gezin kon overleven. Toen sprak men nog van winter- en zomermayomenaise. De winter mayomenaise herken je aan de net iets oranjere kleur vanwege de eierendooiers. De zomer mayomenaise is beduidend minder dik. Deze is aangelengd met bouillon om em minder vet te maken. Ook in die tijd deed men aan zomerbody. Ja toch.’ Aldus Freddy Tratlehr.

Bereiding

1. Laat alle ingrediënten op  kamertemperatuur komen. Schijt het ei en gooi het eierenwit weg. Of bewaar het in de koelkast met de belofte dat je er iets mee gaat doen. Dat doe je toch niet en uiteindelijk moet je het alsnog weggooien.

2. Doe de eierendooier, een knijpje citroen, de azijn, suiker en mosterd in een kom en mix het  met een keukenmachine of een staafmixer. Heb je die niet? Gebruik dan een garde en zet een muziekje op want dan duurt het wel even.

3. Doe al mixend LANGZAAM de zonnebloemenolie erbij. Echt in ministraaltjes anders gaat ‘t schiften. Doe er zout en peper bij en proef of­ie zo goed is.
 

1 grote pot van een halve liter. Genoeg voor 3 dagen voor 1 obesitas-patatgezin (2 dikke kinderen). Bereidingstijd 10 minuten.

  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 1 el azijn (ik doe dragonazijn)
  • 1 mespuntje suiker
  • 1 el dijonmosterd
  • 250 ml zonnebloemenolie
  • zout en peper


Benodigdheden: 

keukenmachine of staafmixer

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine