Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Een smaakvolle reis naar Thailand in je eigen keuken: Tom Kha Gai is een klassieke Thaise kokossoep. Een beetje pittig, een tikje zuur en lekker romig. We kunnen wel zeggen: een verwarmende soep vol exotische aroma’s, ideaal als voorgerecht of als maaltijdsoep, eventueel geserveerd met een kom witte rijst.

Bereiding

  1. Zet alle ingrediënten vooraf klaar.
  2. Maak de kippenbouillon (die het recept op de volgende pagina).
  3. Kneus de stengels citroengras met de stamper van een vijzel of de achterkant van een koksmes.
  4. Snijd de galangal in grove stukken en kneus ze met de stamper van een vijzel.
  5. Kneus ook de limoenblaadjes een beetje met dezelfde stamper.
  6. Snijd de kippendij in stukken. Snijd de champignons in vieren en de lente-ui in ringen.
  7. Breng de Thaise kippenbouillon aan de kook en voeg het citroengras, de galangal, de limoenblaadjes en de koriandersteeltjes toe. Laat 10 minuten trekken.
  8. Voeg de in stukken gesneden kip toe aan de bouillon en laat 5 minuten garen.
  9. Voeg de kokosroom en de palmsuiker toe en meng goed. Laat de soep enkele minuten koken.
  10.  Voeg de nam pla toe en laat weer even koken.
  11. Voeg de in stukken gesneden champignons en de chiliolie toe en laat enkele minuten koken.
  12. Voeg het limoensap, eventueel de limoenschil en de lente-ui toe en proef de soep. Voeg eventueel extra nam pla en/of limoensap toe.
  13. De soep kan er een beetje geschift uit zien door de druppels chiliolie, maar dat hoort zo. Schep in kommen en werk af met korianderblaadjes en eventueel extra lente-ui en chiliolie. Het is erg lekker om ook wat van de pulp, die onder in de olie zit, toe te voegen. In Thailand krijg je er vaak een kom witte rijst bij. Als je de tom kha gai als maaltijdsoep serveert, geeft dat wat extra volume.

Bereiding Thaise kippenbouillon

  1. Snijd de knippenbouten in stukken.
  2. Snijd de ui in stukken en kneus de knoflook, het citroengras en de galangal. Leg de stukken kip in een pan met een inhoud van 5 liter en giet het koude water erbij.
  3. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Schep het schuim eraf met een lepel. Voeg de overige ingrediënten toe. Laat de bouillon 2 uur trekken op laag vuur. Giet hem door een zeef en verwerk verder zoals in het recept voor tom kha gai.

4 personen

  • 1 l Thaise kippenbouillon
  • 2 stengels citroengras
  • 5 cm galangal/laos
  • 6 limoenblaadjes/djeroek poeroet, vers of diepvries
  • 500 g kippendijfilet
  • 20 steeltjes van verse koriander + korianderblaadjes
  • 800 ml kokosroom
  • 50 g lichte Thaise palmsuiker
  • 140 ml nam pla (Thaise vissaus)
  • 20 champignons
  • 3-4 el chiliolie met chilipulp
  • 150 ml limoensap (eventueel ook geraspte schil)
  •  5 lente-uitjes

THAISE KIPPENBOUILLON

  • 1 kg kippenbouten
  • 2 l koud water
  • 1 ui
  • 8 teentjes knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 1 stengel galangal/laos van ongeveer 5 cm
  • 10 takjes verse koriander
  • 1 tl zout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine