Massaman curry bomvol groente

Massaman curry bomvol groente

Deze waanzinnig lekkere, fleurige Thaise curry met tamarinde en kokos moet je absoluut proberen. De currypasta maak je net zo makkelijk zelf met verschillende specerijen, gember en citroengras. In deze vegetarische variant zitten extra veel soorten groenten zoals pompoen, sugarsnaps en aardappeltjes. Maak ‘m voor een grote groep familie en vrienden en serveer de curry met rijst, brood of noedels!

Bereiding

1. Verhit de oven tot 180 °C. Snijd de pompoenen voorzichtig doormidden, verwijder de pitjes en snijd er een soort bootjes van 5 cm breed van (je kunt eventueel ook flespompoen gebruiken). Hussel deze in een grote braadslede met een flinke scheut olijfolie en een snuf zeezout en zwarte peper door elkaar. Rooster ze 1 uur tot ze prachtig goudbruin zijn en er gekaramelliseerde randjes op zitten.

2. Rooster intussen de venkel- en korianderzaadjes, de kardemompeulen, de kruidnagels, de peperkorrels en de chilivlokken in een droge koekenpan op matig vuur tot ze beginnen te verkleuren en heerlijk ruiken. Kieper het mengsel in een vijzel, kneus de kardemompeulen, haal er de zaadjes uit, gooi de peulen weg en maal er een fijn poeder van. Pel de knoflook en uien, schil de gember, maak de stengels citroengras schoon en hak alles fijn.

3. Bak alles 4 minuten al roerend in een droge koekenpan om het een beetje zacht te maken en doe in een keukenmachine. Voeg het gemalen specerijenmengsel en de kurkuma, kaneel, koriandersteeltjes (bewaar de blaadjes), geraspte limoenschil en een paar flinke scheuten zonnebloemolie toe. Maak er een fijne pasta van in de blender, pauzeer halverwege en schraap het mengsel zo nodig van de rand van de beker.

4. Rooster de pinda’s 5 minuten in een grote, droge braadpan, terwijl je ze regelmatig omschept, en voeg de helft van de pasta (vries de rest in voor een volgende keer), een scheut zonnebloemolie en de laurierblaadjes toe. Blijf regelmatig roeren.

5. Pel en snijd de ui, was de nieuwe aardappeltjes en snijd ze in kwarten, en doe ze bij de pasta in de pan. (Dit is ook het moment waarop je er desgewenst rauw of gekookt vlees bij kunt doen.) Giet er de kokosmelk en 1½ blikje water bij, voeg de palmsuiker, de tamarindepasta en de vissaus toe, breng aan de kook en laat 25-30 minuten pruttelen tot de aardappeltjes gaar zijn.

6. Laat de tofu uitlekken en snijd er blokjes van 2 cm van. Roer de sugarsnaps door de curry – die hebben maar 2 minuten nodig – en strooi er de blokjes tofu over. Knijp er de limoen boven uit, proef een likje van de saus en maak hem op smaak af met vissaus voor wat extra zout, en tamarindepasta voor een zuurtje. Verdun hem zo nodig met een scheutje water.

7. Verdeel de geroosterde pompoen over de warme kommen, schep er de curry over en strooi er de korianderblaadjes over.

Voor 8 personen

  • 2 grote pompoenen (1,2 kg)
  • olijfolie
  • 150 g gepelde pinda’s, ongezouten
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 1 grote ui
  • 500 g kleine, nieuwe aardappeltjes
  • 2 blikken kokosmelk (à 400 g)
  • 4 el palmsuiker
  • 2 el tamarindepasta
  • 2 el vissaus
  • 350 g zachte tofu
  • 400 g sugarsnaps

Voor de currypasta

  • 1 volle el (van elk) venkelzaad, korianderzaad, kardemompeulen, hele kruidnagels, zwarte peperkorrels, gedroogde chilivlokken, kurkuma, kaneel
  • 6 tenen knoflook
  • 1 stukje verse gemberwortel
  • 1 rode ui
  • 2 stengels citroengras
  • ½ bosje verse koriander (15 g)
  • 1 limoen
  • zonnebloemolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine