Erwtjes en pasta met spekjes of ham is een klassieke combinatie. In dit gerecht (geïnspireerd op een heerlijk risottorecept van Nigella Lawson) geeft de Parmezaanse kaas net die zoutige smaak die je hier nodig hebt. Een deel van de erwtjes blijft heel om in je mond uiteen te kunnen spatten; de rest wordt tot een romige erwtjessaus gepureerd.
1. Zet een grote pan met goed gezouten water op het vuur, zodat je de pasta kunt koken, terwijl je de saus klaarmaakt.
2. Doe de erwtjes in een pan, schenk er water overheen, breng aan de kook en laat koken tot ze gaar zijn – een paar minuten voor diepgevroren of heel zachte verse erwtjes, iets langer voor oudere verse erwtjes.
3. Als de erwtjes bijna gaar zijn, doe je pasta in de pan met kokend water en kook je deze tot de pasta al dente is.
4. Smelt intussen de boter in een kleine pan op een laag vuurtje en doe de knoflook erbij. Bak dit maar een paar minuten zachtjes, zonder dat de knoflook kleurt, en haal van het vuur.
5. Giet de erwtjes af, maar bewaar het kookwater. Doe ongeveer de helft van de erwtjes in een blender met 6 eetlepels van het kookwater, de boter en knoflook en de geraspte kaas. Zet aan tot je een losse, gladde puree hebt. Voeg wat extra water toe als dat nodig is. Schep door de hele erwtjes en breng op smaak met zout en peper.
6. Giet de pasta af zodra deze gaar is en schep meteen om met de hete erwtjessaus. Maal er flink wat zwarte peper overheen en bestrooi met extra geraspte Parmezaanse kaas. Je kunt dit afmaken met wat fijngesneden basilicum of bladpeterselie: lekker, maar niet essentieel.
Nog meer groenten-recepten? Download hier het gratis groente-weekmenu: