Linguine, weleens van gehoord? Eigenlijk is het een chique naam voor een langwerpige pastasoort, die gemaakt is van durumtarwemeel. Het grote verschil met spaghetti is dat hij dikker is. Zijn zusje – waar je deze pasta wel een beetje mee kunt vergelijken – is de fettuccine, alleen is linguine dunner. Kortom, het zit een beetje tussen deze twee pastasoorten in. Een smaakvolle mengelmoes kunnen we wel zeggen. Een van de populairste gerechten is linguine met pesto of vongole, maar wij kiezen hier voor mosselen. Proef en oordeel, vind je het net zo lekker als de genoemde klassiekers? Let us know, please!
1. Zet een grote pan water met wat zout op middelhoog tot hoog vuur en breng aan de kook. Voeg de pasta toe en kook hem volgens de instructies op de verpakking al dente.
2. Zet een droge koekenpan op hoog vuur, leg de pancettareepjes erin en bak ze 5-7 minuten tot ze krokant zijn. Neem ze voorzichtig met een schuim- spaan uit de pan (maak de koekenpan nog niet schoon) en laat ze uitlekken op keukenpapier.
3. Verhit een eetlepel olijfolie in de koekenpan waar je net de pancetta in hebt gebakken, voeg de gehakte knoflook en sjalotsnippers toe en bak ze in een paar minuten glazig. Voeg dan de venkel toe en bak ze een paar minuten mee tot ze zacht zijn maar niet gekaramelliseerd.
4. Voeg de passata toe aan het venkel- uimengsel, gevolgd door de tomaatjes en breng aan de kook.
5. Doe de mosselen erbij, schud een paar keer met de koekenpan om de schelpen om te scheppen en doe dan het deksel erop ‒ ze zijn klaar als de mosselen open zijn (gooi eventuele exemplaren die niet opengaan weg).
6. Neem het deksel van de pan en roer de pancettareepjes erdoor. Laat de pasta goed uitlekken in een vergiet, voeg hem toe aan de mosselen en schep voorzichtig om.
7. Verdeel de pasta en mosselen over borden, leg op elk wat blaadjes rucola en serveer meteen.
Recepten van Bart van Olphen. Credits fotografie: David Loftus