Lauwwarme gegrilde peer salade

Lauwwarme gegrilde peer salade

Met deze ingrediënten vier je de heerlijke, rijke oogstsmaken van het najaar. De texturen en smaken gaan allemaal zo mooi samen. Zwarte of rode rijst kun je vinden in natuurvoedingswinkels, goed gesorteerde supermarkten of delicatessenzaken. De textuur en smaak hiervan is wat steviger en het leent zich daardoor beter voor salades dan witte of zilvervliesrijst.

Bereiding

1. Kook de rijst met 400 ml water en een snuf zout gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de rijst na het koken in een grote kom en laat uitdampen en een beetje afkoelen tot lauwwarm.

2. Marineer intussen de halve uienringen in 2 eetlepels balsamicoazijn. Hierdoor ‘garen’ ze als het ware een beetje en verliezen ze hun scherpe randje.

3. Klop 2 eetlepels balsamicoazijn, 2 eetlepels olijfolie, de keuken- of appelstroop en de mosterd in een kommetje tot een dressing. Breng goed op smaak met zout en peper.

4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de peren kort even aan tot ze wat zachter worden met een mooi bruin randje. Draai het vuur laag en voeg de laatste eetlepel balsamicoazijn toe. Schep om en bak kort nog even mee tot de azijn helemaal verdampt is. Laat de peren een beetje afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

5. Doe de peren, pecannoten, gemarineerde uitjes (zonder de azijn) en mesclun bij de rijst in de kom en meng alles voorzichtig door elkaar.

6. Haal de blaadjes van de kropjes roodlof en schik ze mooi op een schaal. Schep de salade over de roodlof.

Credits fotografie: Lisette Kreischer

Voor 2-4 personen

  • 200 g zwarte of rode rijst
  • zout en peper naar smaak
  • 1 kleine rode ui, in zo fijn mogelijke
  • halve ringen
  • 5 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 el keuken- of appelstroop
  • 2 tl mosterd
  • 2 peren, geschild en in partjes
  • 100 g pecannoten
  • 50 g mesclun (jonge bladsla)
  • 2 kropjes roodlof (of witlof als het niet verkrijgbaar is)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek