Langoustine met skyr

Langoustine met skyr

Dit recept leerde onze duurzame visexpert Bart van Olphen van Fannar Vernhardsson, de chef-kok van het Hilton Hotel in de hoofdstad Reykjavik. De typisch IJslandse zuivelsoort skyr kun je eventueel vervangen door Griekse yoghurt.

Bereiding



1 Meng het zout, de suiker en de dennennaalden in een blender. Strooi dit mengsel over de langoustines en laat het 20 minuten staan. 

2 Mix ondertussen 30 ml olie met de fijngehakte kruiden en meng ze door de skyr. Voeg het citroensap en wat zout naar smaak toe.

3 Spoel de langoustines af met water en dep ze droog met keukenpapier.

4 Verhit wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en leg de langoustines erin, met de rugzijde naar onder. Bak 1 minuut en beweeg de pan af en toe zodat de vis niet blijft plakken. Zet het vuur dan iets lager en bak nog 1 ½ minuut.

5 Haal de langoustines uit de pan en bind ze aan de nog ongebakken zijde met keukentouw op een tak. De spar- of dennentak staat mooi aan tafel, en geeft tijdens het bakken een subtiele smaak af.

6 Verhit de koekenpan weer op middelhoog vuur. Voeg een klontje boter toe en bak de langoustines met de dennentak eraan nog 2-3 minuten. 

7 Haal de langoustines voorzichtig uit de pan. Houd warm onder alufolie.

8 Serveer de langoustines op de dennentak met de skyr of dikke Griekse yoghurt ernaast.

Dit is een recept van Bart van Olphen. 

[Credits: fotografie David Loftus]

 

4 personen

• 100 g zout

• 50 g suiker

• 50 g naalden van een den of spar

• 4 rauwe langoustines, gepeld

• 150 g skyr (IJslandse yoghurt), of dikke Griekse yoghurt

• wilde kruiden zoals kervel, maggiblad (lavas), zuring, fijngehakt

• sap van 1 citroen

• 4 takken van een den of spar

• boter


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine