Lamsnek met bulgur

Lamsnek met bulgur

‘Rooster de lamsnek voor een  lekkere grillsmaak het liefst op een houtskoolbarbecue, maar heb je die niet (of is het te koud om buiten te koken), dan kun je ook een grillpan gebruiken. Om het vlees daarna nog verder te garen, heb je een snelkookpan of slowcooker nodig.’, vertelt Peter Lute. 

Bereiding



1. Verhit een houtskoolbarbecue (of een grillpan op hoog vuur) en rooster de lamsnek tot-ie rondom bruin is en een lekkere grillsmaak heeft.

2. Doe de lamsnek in de snelkookpan samen met 100 ml water, de witte wijn, 2 hele tenen knoflook plus de laurierblaadjes. Zet de pan op middelhoog vuur en kook het in 40 minuten (onder 2 bar druk) gaar. Laat eerst afkoelen voordat je de druk van de pan haalt. 

3. Haal als de druk van de pan is de lamsnek eruit, roer het vlees met een vork een beetje los en leg het op een stuk plasticfolie. 

4. Maak een soort grote toffee van het vlees: rol de plasticfolie met het vlees in het midden strak op en draai de zijkanten van de folie dicht. Leg de rol minimaal 10 uur in de koelkast. 

5. Snijd het vlees dan in plakken van 3 cm dik ‒ doe dit met de folie er nog om, dat snijdt een stuk gemakkelijker (haal daarna de folie er wel af).
 
6. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de uisnippers en gehakte knoflook tot ze beginnen  te geuren. Voeg de kappertjes toe, gevolgd door de tomaatjes en stoof ze een paar minuten mee ‒ zorg dat de tomaatjes lekker warm zijn, maar nog wel heel. 

7. Verwarm de gekookte bulgur door het een paar minuten in een pan op te bakken. Doe de jus uit de snelkookpan in een kleine steelpan en verwarm hem op laag tot middelhoog vuur.

8. Wentel de lamsnek door de bloem. Verhit een beetje boter in een koekenpan, leg de lamsnek erin en bak hem rondom bruin. 

9. Schep de warme bulgur op borden, leg de lamsnek erop en verdeel de tomaatjes, kappertjes en ui eromheen. Serveer en geef de jus erbij.
 
Dit recept komt uit het boek ‘De kracht van kruiden’ van Peter Lute (€ 29,99, Carrera Uitgevers).

Voor 4 personen:

  • 600 g lamsnek, zonder bot
  • 100 ml witte wijn
  • 4 tenen knoflook, 2 gepeld en fijngehakt
  • 8 laurierblaadjes
  • 100 ml olijfolie
  • 2 rode uien, gepeld, fijngesnipperd
  • 50 g kappertjes
  • 400 g trostomaatjes, gepeld, gehalveerd
  • 600 g bulgur, gekookt
  • bloem, om te paneren
  • boter, om in te bakken


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine