Dat speciaalbier populair is mag duidelijk zijn. Inmiddels zijn er in Nederland ongeveer 50 biersommeliers, van wie een klein deel werkzaam is bij restaurants. Hoelang het duurt voor we straks naast een wijn- ook een bierkaart aangeboden krijgen, is de vraag. Bierexpert Derek Walsh: ‘Je ziet het al wel bij brouwerijen die ook een restaurant hebben, maar ik hoop dat er steeds meer vraag naar komt. Gelukkig groeit de belangstelling en zie je dat er een toenemende interesse is in nieuwe smaken bier of zelfs het thuis brouwen. Kortom, over bier zijn we nog lang niet uitgepraat.’ Tip: serveer bij deze stoof de Breugem Bock of Kees American Barley Wine.
1. Wentel de blokjes vlees in een kom door de bloem en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak het vlees in 3 minuten rondom bruin.
2. Haal het vlees uit de pan en smelt de rest van de boter. Bak hierin de uien op middelhoog vuur in 15 minuten, of tot ze zacht en lichtbruin zijn. Doe het vlees erbij met de suiker, het bier, de bouillon en de specerijen en breng de stoof aan de kook. Laat op laag vuur 3,5 uur sudderen tot ‘t mals en gaar is.
3. Voeg de groenten na 2,5 uur toe aan het vlees en de boullion. Voeg wat bier of bouillon toe als de stoof lijkt uit te drogen. Serveer de stoof met aardappelpuree en wintergroenten.
Tip Voor een sneller én smeuïger eindresultaat kun je een snelkookpan gebruiken. De stoof is dan in 1 uur klaar. De groenten stoof je mee.
Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen