Kruidige auberginepide

Kruidige auberginepide

Nikki Webster: ‘Ik at Turkse pizza, of pide, voor het eerst toen ik als tiener naar Turkije ging. Het was mijn eerste reis zonder mijn ouders en een avontuur dat ik nooit zal vergeten (maar dat is een ander verhaal!). Deze kleine bootvormige broodjes worden gevuld met een mengsel van kruidige aubergine, kokos-muntdip, granaatappelpitjes en pistachedukkah. De smaken zijn ongelofelijk fris. Dit is mijn klassieke deegrecept, dat perfect is voor pitabroodjes, pizzabodems of platbrood.’

Bereiding



1. Maak eerst het deeg. Doe de bloem en zeezoutvlokken in een grote kom en meng goed.

2. Klop in een kleine kom de gist, suiker, olijfolie en het water door elkaar en laat 1 minuut staan tot het mengsel gaat schuimen.

3. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg geleidelijk het gistmengsel toe; gebruik je handen om er grofweg een deeg van te vormen. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Kneed in een paar minuten tot een zacht en elastisch deeg. Leg het in een met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1-1½ uur staan tot het deeg is verdubbeld in volume.

4. Maak de vulling terwijl het deeg rijst. Bak de ui in een grote pan met de olijfolie 10 minuten op laag vuur. Voeg de knoflook en specerijen toe en bak nog enkele minuten. Voeg de aubergine toe en roerbak 1 minuut, of iets langer, op laag vuur. Doe de tomaat erbij, leg het deksel op de pan en laat onder af en toe roeren 15 minuten stoven. Voeg dan het zout, de sumak en munt toe en roer. Haal van het vuur en zet opzij.

5. Doe alle ingrediënten voor de kokos-muntdip in een afsluitbare pot. Draai het deksel erop en schud goed. Voeg als je wilt wat water toe om de dip wat dunner te maken.

6. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Vet een grote bakplaat lichtjes in met olie.

7. Leg het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad en kneed 1 minuut door om de lucht eruit te krijgen. Verdeel het deeg in kwarten en rol deze elk uit tot een lange, ovale vorm. Knijp beide uiteinden tot een punt, zodat er een bootvorm ontstaat. Schep wat auberginevulling in het middelste deel van elke pide, maar laat rondom een rand van circa 1,5 centimeter vrij. Vouw de randjes van het deeg een stukje over de vulling.

8. Leg de pides voorzichtig op de ingevette bakplaat. Bak ze 15 minuten in de oven tot de korst gaar en licht goudbruin is. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen. Serveer de pides met een topping van kokos-muntdip, pistachedukkah, granaatappelpitjes en muntblaadjes.

Pistachedukkah
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 5 minuten, haal ze uit de oven en laat afkoelen.

3. Doe de geroosterde hazelnoten met de rest van de ingrediënten in een kleine keukenmachine en maal alles een paar keer kort met de pulseknop grof – de dukkah mag niet te fijn gehakt zijn.
 

Voor 4 personen.

Voor het deeg

  • 400 g tarwebloem, plus extra voor het bestuiven
  • ¼ tl zeezoutvlokken
  • 1 tl instant gist
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie, plus extra voor het invetten
  • 320 ml lauw water


Voor de auberginevulling

  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl komijnzaad
  • ½ tl gerookte-paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 middelgrote aubergine, in blokjes van 1 cm
  • 3 tomaten, in stukjes
  • ½ tl zeezoutvlokken
  • snuf gemalen sumak
  • flinke handvol munt, grof gehakt


Voor de kokos-muntdip

  • 3 el kokosyoghurt
  • sap van ½ citroen
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 4 el gehakte verse munt
  • flinke snuf zeezoutvlokken


Voor de topping

  • pistachedukkah*
  • 2 el granaatappelpitjes
  • handvol verse munt


*pistachedukkah (voor 175 g)

  • 100 g ongebrande ongezouten pistachenoten
  • 1 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 3 el sesamzaad
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1-2 takjes tijm, blaadjes losgehaald
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • ½ tl chilivlokken


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek