Het is fascinerend hoe sommige gerechten een koude, grijze dag pit kunnen geven en verkoeling kunnen bieden op een hete dag. Deze salade is zo’n gerecht. Even lekker bij simpel gebakken of geroosterd vlees als bij kruidige Aziatische gerechten. Ook ideaal als onderdeel van bibimbap.
1. Snijd de komkommers in stukken van 10 cm en snijd ze in dunne reepjes. Meng er 1 theelepel zout door en laat 10-15 minuten staan.
2. Breng 1 liter water met een beetje zout aan de kook. Haal de pan van het vuur als het kookt en doe de taugé erin. Laat 5-10 minuten staan.
3. Rasp of hak en pureer de knoflook met zout en roer de vissaus, sesamolie, rijstazijn en chilivlokken erdoor.
4. Knijp het vocht uit de komkommers en giet de taugé af in een vergiet. Doe de dressing erdoor en zet in de koelkast, minstens 15 minuten maar liever een uur voor serveren.
Voor 6 personen.