Jamie Oliver leerde pasta maken van Italiaanse nonna’s. Zijn geheime tip? Stop er veel liefde in, kook met de beste ingrediënten die je je kunt veroorloven en koop groentes in het seizoen. Als je dan ook nog eens de tijd neemt, dan kan het eigenlijk niet meer mislukken.
1. Kook de penne al dente in gezouten kokend water (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Bak terwijl de penne kookt de pancetta in een beetje olijfolie krokant. Druk het een beetje stuk en zet aan de kant. Klop in een kom de eierdooiers en slagroom met de helft van de Parmezaanse kaas. Laat de penne als deze gaar is uitlekken en schep hem meteen door het nog warme, krokante pancetta-eierdooiermengsel.
2. Veel carbonara’s zijn overgaar en lijken nog het meest op een geklutste eiersaus – als je de penne er meteen bij doet geeft deze genoeg warmte af om de eieren te garen terwijl de saus mooi glad en zijig blijft. Breng op smaak met flink wat zwarte peper uit de molen en voeg nog wat extra Parmezaanse kaas toe. Serveer direct met een grote kom salade erbij en een lekker flesje rode wijn.
Dit recept komt uit het boek ‘Happy days met the naked chef’ van Jamie Oliver (€20,- Kosmos uitgevers).