Kippenbouillon

Kippenbouillon

‘Het is heel handig om kippenbouillon in de koelkast of de vriezer te hebben en ik maak altijd voor een maand tegelijk klaar. Meestal gebruik ik vleugels en poten, maar je kunt ook heel goedkoop kipkarkassen kopen bij de poelier. Ik trek zelfs bouillon van het karkas van gebraden kip. Ik stop de botten gewoon in een pot en ga net zo te werk als in het recept dat hieronder staat; er is niets mis met die bouillon: hij is niet zo helder, maar de smaak is prima.’ – Jamie Oliver.

Bereiding



1. Leg de kipkarkassen, de knoflook, de groenten, alle kruiden en de peperkorrels in een pan. Giet er 6 liter koud water bij en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon 3-4 uur zachtjes trekken. Schuim af indien nodig en zeef de bouillon door een fijne zeef.

2. Laat de bouillon ongeveer een halfuur afkoelen en zet hem dan in de koelkast. Wanneer de bouillon koud is moet hij helder en licht amberkleurig zijn. Op dit moment giet ik de bouillon meestal in kleine plastic bakjes. Die zet ik in de vriezer. In de koelkast blijft de bouillon ongeveer 4 dagen goed, in de vriezer 2-3 maanden.

Dit recept komt uit het boek ‘The Naked Chef’ van Jamie Oliver (€20,-, Kosmos Uitgevers). 

 

Voor 4 liter bouillon, 240 minuten:

  • 2 kg rauwe kipkarkassen, gehakt
  • de teentjes van ½ bol knoflook, ongepeld
  • 5 stengels bleekselderij, grof gehakt
  • 2 middelgrote preien, grof gehakt
  • 2 grote wortelen, grof gehakt
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 takjes rozemarijn
  • 5 takjes peterselie
  • 5 takjes tijm
  • 5 zwarte peperkorrels, in hun geheel


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine