Kip tajine met couscous

Kip tajine met couscous

‘In deze tajine zitten eigenlijk veel te veel dingen om hem in een tajine te bereiden (of ik moet een grotere tajine kopen, kan ook). Ik gebruik daarom altijd een gietijzeren pan. Deze tajine heeft weinig met de echte tajine te maken, maar I don’t care ik ben leip gasten.’ Aldus Freddy Tratleh.

Bereiding

1. Snijd de koremejander heel fijn. Pel en snipper 3 tenen knoflook en de ui. Hak de rooie peper fijn. Doe de kippenbouten, ¾ van de koremejander, de knoflook, de ui en de peper in een kom. Gooi er de ras el hanout, het komijnenpoeder, kaneelpoeder, de cayennepeper, zout en peper overheen. Meng alles en stop het in de koelkast. Je kan dit al een dag van tevoren doen, maar Renée vindt dit onzin omdat de saus er toch niet verder in trekt.

2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Pel en snipper 2 tenen knoflook. Schrap de winterpenen en snijd ze in stukken van  1 centimeter dik. Schil de aardappeljen en snijd ze in blokjes. Haal de uiteindes van de courgette en de aubergine, halveer ze over de lengte en snijd ze in plakjes van 1 centimeter. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd in blokjes. Dop de sperziebonen en halveer ze. Hak de tomaten in grove stukken.

3. Verhit 1 scheut olijvenolie in een ovenvaste, gietijzeren pan. Bak de kippenbouten rondom bruin aan en zet opzij.

4. Verhit opnieuw 1 scheut olijvenolie, eventueel in een tajine. Bak de knoflook kort aan en gooi alle groenten in de pan. Bak alles ongeveer 5 minuten en vergeet niet om af en toe om te scheppen.

5. Breng intussen 250 milliliter water met de bouillonblokjes aan de kook. Halveer de ingelegde citroens en verwijder het vruchtenvlees. Snijd de schil in dunne reepjes. Roer de citroenschil samen met de tomaten puree en de rozenharissa door de groenten. Voeg de bouillon en kippenbouten toe. Dek de pan of de tajine af en stoof het gerecht in het midden van de oven in 40­50 minuten gaar.

6. Breng 400 milliliter water met wat zout aan de kook. Doe  de tovercouscous in een kom, schenk het water eroverheen en dek af met een bord. Laat ongeveer 5 minuten staan tot het vocht is verdwenen. Wrik de korrels los met een vork en gooi er een scheut olijvenolie of klont boter bij.

7. Is je gerecht klaar maar heb je het gewoon in een pan gemaakt? Doe dan alsof, doe alles over in een tajine. Zet em nog even in de oven. Mag ook in een koude oven (doe dan wel het lichtje van de oven aan). Haal em er met je blote handen uit en gil alsof je je handen hebt verbrand, maar wel de tajine hebt gered. Proef of er nog zout bij moet. Hak de olijven, gedroogde pruimen of dadels en amandelen grof. Gooi alles samen met de overige koremejander over de kiptajine. Serveer met de couscous.

Voor 4 personen. Bereidingstijd 1 uur en 40 minuten.

  • 4 kippenbouten (biomelogisch)
  • 1 bosje koremejander
  • 5 tenen knoflook
  • 1 rooie ui
  • 1 rooie peper
  • 2 tl ras el hanout
  • 2 tl komijnenpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • 4 winterpenen
  • 2 zoete aardappeljen
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 rooie paprika
  • 100 g sperziebonen
  • 4 grote tomaten olijvenolie, om in te bakken
  • 3 kleine saffraanbouillonblokjes (Marokkaanse supermarkt)
  • 2 ingelegde citroens
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 el rozenharissa
  • 350 g tovercouscous
  • 1 scheut olijvenolie of 1 klont boter
  • 4 el kalamataolijfjes
  • 5 gedroogde pruimen of dadels
  • 1 handje amandelen
  • zout en peper

Benodigdheden: tajine of ovenvaste, gietijzeren pan


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek