Een van mijn favoriete doordeweekse maaltijden kost maar een paar minuten voorbereiding. Soms wil je gewoon iets wat zo simpel is. Tropische gember, zure citroen, pittige chilipepers en kleverige honing zijn een geweldige combinatie. Zorg dat je deze altijd in huis hebt om van eenvoudige kip iets speciaals te maken voor een luie, knusse avond. Je kunt ook kippenvleugels of spareribs gebruiken, maar daardoor verandert wel de kooktijd.
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
2. Meng in een kleine kom de chilivlokken (als je ze gebruikt), de gember en de sojasaus. Bestrijk de kippendijen met de marinade en leg ze in een braadpan waar de stukken kip ruim in passen.
3. Voeg de rode ui toe en verdeel de citroen tussen de stukken kip. Rooster 35 minuten in de oven en bedruip halverwege met de marinade, tot de kip gaar is.
4. Stoom intussen de rijst en bereid de groenten voor.
5. Haal de kip na 35 minuten uit de oven, schenk het braadvocht in een kleine pan en zet de kip terug in de oven.
6. Voeg de boter met de honing en de geraspte citroenschil toe aan de pan. Laat de saus een paar minuten pruttelen, tot deze met een derde is ingekookt.
7. Haal de kip uit de oven, schenk de honingsaus erover en bak nog 5 tot 10 minuten in de oven, tot er helder vocht uit de kip komt wanneer je in het dikste deel prikt. Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten.
8. Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur en bak de sjalot goudbruin. Voeg
de knoflook toe en roer om te voorkomen dat hij verbrandt. Voeg dan de groene groenten toe en bak met een scheutje water zodat ze kunnen garen. Breng op smaak met zout en peper. Roerbak ongeveer 5 minuten.
9. Serveer eventueel met meer chilivlokken of chiliolie, de gestoomde rijst en de groene groenten.