Deze kip met pit heeft een cachacalaagje en serveer je samen met heerlijke cassavefrietjes. Om dit recept te maken heb je wel wat tijd nodig, maar het resultaat is voortreffelijk!
1. Doe voor de marinade de blaadjes munt samen met de helft van de koriander (steeltjes plus blaadjes) en de chilivlokken in de keukenmachine. Voeg de knoflook en lente-uitjes toe en hak dit alles fijn. Voeg wat zout en peper toe naar smaak plus de cachaça en een scheut olijfolie, en mix er met behulp van de pulseerknop een dikke pasta van.
2. Kerf de dijen van de kip in met een scherp mesje en leg hem dan in een grote, diepe kom. Schep de kruidige cachaçapasta erop en masseer hem rondom, in de inkepingen en onder het vel goed in. Je kunt de kip meteen braden of laat hem een paar uur of een nacht in de koelkast marineren (hoe langer je hem marineert, hoe lekkerder het resultaat).
3. Verwarm als je de kip gaat braden de oven voor op 190 °C. Leg de kip in een braadslee, verdeel de ongepelde sjalotten eromheen en schep de pasta die eraf is gegleden er weer op. Dek af met alufolie en schuif in de oven.
4. Neem na 30 minuten de folie eraf, druppel wat olie over de kip en braad hem in 45 minuten gaar en goudbruin.
5. Zet intussen voor de cassavefriet een grote pan water met wat zout op het vuur, breng aan de kook en kook de stukken cassave 15 minuten. Laat ze dan uitlekken en een paar minuten uitdampen in een vergiet.
6. Snijd de voorgekookte cassave in dikke frieten, verdeel ze over een grote braadslee en bestrooi ze met de oregano, komijnzaadjes en wat zout. Bedruppel ze dan met wat olijfolie, schep goed om en schuif de braadslee in de oven. Rooster de frieten in zo’n 45 minuten krokant en goudbruin ‒ schep ze halverwege om voor een gelijkmatig resultaat.
7. Maak intussen een salsa door de chilipeper te halveren, de zaadjes te verwijderen en de helften in dunne plakjes te snijden. Hak de bewaarde koriander fijn en houd zolang apart.
8. Snijd de tomaten doormidden, haal de zaadjes eruit (gooi die weg) en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe ze in een kom en schep ze om met de chilipeper, de gehakte koriander en het sap van 1 limoen plus wat zout en peper naar smaak.
9. Knijp als de kip en cassavefriet gaar zijn de partjes limoen uit boven de frieten en serveer ze samen met de kip, sjalotten en tomatensalsa.
Per portie 731 kcal, 25,9 g vet (6,2 g verzadigd), 41,7 g eiwit, 77,9 g koolhydraten, 10,6 g suikers