De beste manier om een hele kip op de barbecue te bereiden: neem het zekere voor het onzekere en gaar de kip eerst in de oven. Leg daarna pas op de barbecue om ‘m een goudbruine, knapperige korst te geven, waar de rooksmaak goed in kan doordringen.
1 Meng de ingrediënten voor de marinade in een grote kom en zet opzij.
2 Kerf de kip enkele malen in op beide poten – dan kan de warmte direct in het vlees doordringen en gaart het sneller. Leg de kip in de marinade en wrijf het oppervlak er helemaal mee in. Dek af en laat minstens 12 uur in de koelkast marineren.
3 Verwarm de oven voor op 190 ºC. Haal de kip uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Leg de kip dan op een bakrooster. Snijd een citroen doormidden en stop die in de buikholte, samen met de laurierblaadjes uit de marinade. Dek af met een dubbele laag aluminiumfolie en zet 60 minuten in de oven, tot de kip door en door gaar is.
4 Snijd ondertussen de aardappelen in blokjes van 2 cm en leg ze op een groot bakblik, met een flinke scheut olijfolie, de fijngedrukte knoflook en de oregano. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en rooster, samen met de kip, ongeveer 40 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.
5 Haal na een uur de kip uit de oven en leg op de barbecue. Draai de kip af en toe om tot het vlees knapperig en goudbruin is.
6 Maak de vinaigrette door de mosterd, de extra vergine olijfolie, de azijn, plus een snuf zeezout en zwarte peper in een jampot te doen en goed te schudden. Doe de veldsla en de andijvieblaadjes in een kom, bedruip met de dressing en schud goed om. Serveer de kip met de knapperige aardappels en de salade.
Per portie 601 cal., 4,5 g suiker, 33,6 g vet (5,9 g verzadigd), 38,4 g eiwitten, 33,6 g koolhydraten