Kimchi (ingelegde kool)

Kimchi (ingelegde kool)

Kimchi maken, ofwel ingemaakte groenten maken, is leuker dan leuk. We noemen het ook wel fermenteren, echt een hele makkelijke manier om groenten in te maken. Kimchi is een eeuwenoud gerecht uit de Koreaanse keuken. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, gegrilde vis en gevogelte. Moeilijk? Nee. Genieten? Ja!

Bereiding



1. Snijd de kool in de lengte door en verwijder het hart. Snijd de gehalveerde kool in repen van 2,5 cm, meng die met het zout en de suiker en zet een nachtje in de koelkast. Zout en suiker onttrekken een groot deel van het vocht aan de kool.

2. Meng de volgende dag de knoflook met de gember, de chilivlokken, de vissaus, sojasaus, garnalen en de overgebleven suiker in een grote kom. Verdun met koud water tot de pekel de structuur van een dikke dressing heeft. Schrap de wortels en snijd ze in luciferdunne reepjes. Snijd de  lente-ui in reepjes. Meng beide door de pekel.

3. Giet de kool af en meng door de pekel. Doe alles gesteriliseerde weckpot (inhoud circa 1 l). Laat de pot een nacht buiten de koelkast staan zodat het fermentatieproces van start gaat. De kimchi is na 24 uur al lekker, maar komt pas echt op smaak als je de pot twee weken afgesloten in de koelkast laat staan. Op een koele, donkere plek is kimchi een aantal maanden houdbaar. 

Credits Fotografie Sigurd Kranendonk  Recepten & foodstyling Samuel Levie
 

4 potjes/1 grote pot

  • 1 kleine tot medium Chinese kool
  • 2 el grof zeezout
  • 50 g en 2 el kristalsuiker
  • 10 tenen knoflook, fijn gesneden 
  • 20 plakjes geschilde verse gember, fijn gesneden
  • 30 g kochukaru of pul biber (Koreaanse of Turkse chilivlokken)
  • 4 el vissaus
  • 4 el sojasaus
  • 2 tl gezouten garnalen
  • 100 g wortel
  • 50 g lente-ui




 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek