Kedgeree

Kedgeree

Sommige dingen die we eten laten hun sporen na , als een soort herinneringslitteken. Bij minder prettige gerechten is het misschien een spoor van afkeer. Maar ik ga er van uit dat het merendeel aangenaam was. Kedgeree, een rijstschotel met vis, is zo’n gerecht voor mij. Het is zo lekker onwaarschijnlijk: gerookte schelvis, specerijen, rijst, gekookte eieren. Ik weet niet of het gerecht oorspronkelijk uit Schotland of uit India komt, maar het is geniaal en ik maak het graag als ontbijt of brunch als we logees hebben.

Bereiding



1. Breng een pan water aan de kook, voeg de eieren toe en kook 6 minuten voor een zachte dooier. Laat de eieren schrikken onder koud stromend water tot je ze kunt vastpakken. Pel de eieren voorzichtig en zet apart.

2. Vul een grote pan met 400 ml water en voeg de melk en de laurierblaadjes toe. Zet de pan op middelhoog vuur. Voeg de visfilets toe aan de pan (misschien moet je er iets afsnijden zodat ze in de pan passen) en breng het vocht zachtjes aan de kook. Laat de vis 2 tot 3 minuten pocheren en schep de vis met een schuimspaan of een spatel voorzichtig op een bord. Zet het vuur uit en bewaar het pocheervocht.

3. Zet een andere pan op middelhoog vuur. Verhit de olijfolie en de boter en voeg de uienringen toe. Breng de ui op smaak met zout en peper en bak regelmatig roerend 12 tot 15 minuten tot de ui zacht en goudbruin is. Schep de helft van de ui uit de pan en zet apart. Voeg de specerijen en de rijst toe aan de rest van de ui in de pan, roer en
bak nog 1 tot 2 minuten. Schenk het pocheervocht erbij, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 8 tot 10 minuten zachtjes koken, tot de rijst bijna gaar is.
 
4. Verwijder terwijl de rijst kookt het vel en de graatjes van de vis en verdeel de vis in stukjes. Voeg de vis toe aan de pan wanneer de rijst bijna gaar is. Schep de gehakte peterselie en de gehakte koriander voorzichtig door het rijst-vismengsel. Serveer de kedgeree in de pan of schep op een grote serveerschaal. Halveer de zachtgekookte eieren en leg op de kedgeree. Bestrooi met de apart gehouden gebakken ui en eventueel wat rode chilipeper. Serveer direct met partjes citroen, yoghurt en een takje koriander.

Dit recept komt uit het boek ‘Time’ van Gill Meller (€29,95, Good Cook).

 

voor 4 personen:

  • 4 eieren, op kamertemperatuur


  • 400 ml volle melk


  • 4 laurierblaadjes


  • 500 g gerookte schelvisfilets (o.a. visboer) of gerookte koolvisfilets


  • 1 el extra vergine olijfolie


  • 1 flinke klont boter


  • 2 uien, in ringen


  • 2 tl korianderzaad, gekneusd


  • 2 tl komijnzaad, gekneusd


  • 2 tl kurkuma


  • 1 tl fenegriekzaad, gekneusd


  • 4 kardemompeulen, gekneusd


  • een snufje chilivlokken


  • 200 g basmatirijst


  • 1 el peterselie, gehakt


  • 2 el koriander, gehakt, plus een heel takje koriander ter garnering


  • rode chilipeper, in dunne ringetjes, ter garnering (optioneel)


  • 1 citroen, in partjes


  • yoghurt, voor erbij


  • zout en versgemalen zwarte


  • peper





  •  


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine