Kebabs van aubergine en lamsgehakt – Kebab batnjan
Ik heb overal kebab gegeten, ook in Istanbul en Syrië, maar in een klein dorpje net buiten Beiroet waren ze het meest memorabel. Mijn vriend Abdu en zijn vrouw Samar hadden me uitgenodigd en Samar vertelde me dat ze die ochtend de aubergines voor dit gerecht hadden geplukt. Niet alleen dat: ook het vlees kwam van een slager die elke ochtend een lam slachtte en dat thuis afleverde. De spiesjes werden op een houtskoolgrill gebakken en het was de verste kebab die ik ooit had gegeten. Vooral zo lekker omdat de houtskool het vlees een rokerige smaak gaf.
Marineer eerst de salade. Doe de ui, paprika’s en azijn in een schaal en bestrooi met zout en peper. Zet weg.
Maak nu de kebabs. Doe gehakt, ui, peterselie, zout, kaneel, zevenkruidenpoeder, piment en peper in een schaal en meng alles met je handen door elkaar tot de ui en specerijen goed met het gehakt vermengd zijn. Zet weg.
Verhit de grill.
Verhit intussen wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de plakjes aubergine 1-2 minuten tot ze aan beide kanten goudkleurig zijn. Laat een beetje afkoelen.
Verdeel het gehaktmengsel in 18 delen en rol ze elk uit tot een worstje dat ongeveer net zo dik is als de plakjes aubergine en ongeveer 5-6 cm lang is. Rijg ze aan spiesjes, afgewisseld met plakjes aubergine. Ik rijg meestal 3 gehaktballetjes en 2-3 plakjes aubergine aan elke spies.
Leg de spiesjes op een bakplaat en gril tot ze helemaal goudkleurig zijn; keer na 10 minuten om en gril ze dan nog 10 minuten. Zet weg.
Smeer de pasta dun uit over het platbrood. Giet de azijn uit de uiensalade en roer de olie erdoor. Schep op de platbroden. Leg op een andere bakplaat en gril een paar minuten tot de broden langs de randen net krokant worden.
Dit recept komt uit het boek ‘Comptior Libanais Feest’ van Tony Kitous (€24,99, Becht).