Jamie’s gravad lax met sloe gin

Jamie’s gravad lax met sloe gin

Bereiding

Gravad lax is een typisch Scandinavisch gerecht gemaakt van rauwe zalm. We eten ‘m vaak als borrelhap, tijdens de brunch of als voorgerecht. In dit recept serveer je ‘m met bramenpekel, komkommer, zure room en toast. Heerlijk! 


1 Voor de bramenpekel: pureer de bramen, clementinerasp en gekneusde jeneverbessen in de keukenmachine tot een redelijk gladde pasta. Doe die in een kom en roer er het steenzout en de suiker door. Voeg dan de sloe gin toe en roer goed. Leg de zalmmoot met het vel naar beneden op een grote bakplaat en schenk de bramenpekel er langzaam overheen. Spreid het met de bolle kant van een lepel over de zalm uit.


2 Wikkel de zalm in een dubbele laag bakpapier en verpak hem vervolgens in vershoudfolie. Bewaar het pakketje een nacht in de koelkast. Controleer de zalm de volgende dag en schep de van de zalm gegleden pekel er weer op. Pak de zalm weer in en bewaar hem nog een nacht in de koelkast.

3 Neem de zalm op de derde dag uit de koelkast en vouw het pakketje open. Gebruik een lepel om de bramenpekel voorzichtig van de vis te duwen en spoel de rest er voorzichtig af met zo’n 100 ml koud water, met één scheutje tegelijk. Leg de zalm even apart en spoel de bakplaat af onder de kraan.

4 Voor de kruidenmarinade meng je de gehakte kruiden en sloe gin in een kom. Leg de zalm op de schoongemaakte bakplaat, met het vel naar beneden en verdeel het kruidenmengsel met je handen over de vis. Zorg ervoor dat je de volledige vis bedekt – er mag geen lucht bij komen. Wikkel de zalmmoot opnieuw in een dubbele laag bakpapier en daaromheen een strakke laag vershoudfolie. Bewaar de zalm weer een nacht in de koelkast.

5 De volgende dag is je zalm klaar. Je hoeft de tweede laag smaakmakers niet af te spoelen – snijd de zalm simpelweg diagonaal zo dun mogelijk, zodat je plakjes gravlax krijgt met een roze kruidenrandje. Leg deze op een schaal en serveer ze met sneden beboterd zuurdesembrood, crackers of toastjes, plakjes komkommer, zure room en wat partjes citroen om erboven uit te knijpen.

Per portie 184 kcal, 11 g vet (1,9 g verzadigd), 20,2 g eiwit, 0,6 g koolhydraten, 0,6 g suikers

8–10 personen

• zijde zalm van 800 g, ontschubd en graatjes verwijderd (vraag je visboer dit te doen)

• zuurdesembrood en boter, crackers of toastjes, plakjes komkommer, zure room en partjes citroen, voor erbij

Bramenpekel

• 2 bakjes bramen

• geraspte schil van 2 clementines

• 2 jeneverbessen, gekneusd

• 5 el steenzout

• 5 el ruwe rietsuiker

• 50 ml sloe gin

Kruidenmarinade

• klein bosje dille, fijngehakt

• blaadjes van een klein bosje dragon, fijngehakt

• 50 ml sloe gin


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine