Jamie’s flitsende visstoof

Jamie’s flitsende visstoof

De naam van dit gerecht doet zichzelf eer aan! Het ziet er niet alleen flitsend uit, maar is ook nog eens in een flits klaar. Je staat 15 minuten in de keuken en je bent ready om je gezin, vrienden of familie te verrassen met deze fantastisch lekkere visstoof. Waar wacht je nog op? Duik lekker de keuken in én genieten maar!

Bereiding

1. Snijd het ciabattabrood kruislings diep in.

2. Knijp de ongepelde tenen knoflook met een knoflookpers uit over het brood, strooi er de takjes tijm en een snufje peper en zout op en sprenkel er een scheutje extra vierge-olijfolie over.

3. Wrijf alles goed in de sneetjes en leg het brood in de oven tot het prachtig goudbruin is.

4. Snijd de venkelknollen doormidden (houd het loof apart), doe de helften met de ansjovis, de schoongemaakte lente-uitjes en de Spaanse peper in de keukenmachine en hak alles fijn.

5. Doe het mengsel met 2 eetlepels olijfolie in de braadpan, draai het vuur hoog en roer regelmatig.

6. Knijp er met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook bij, giet de wijn in de pan en laat de boel inkoken.

7. Giet de passata en een potje (3,5 dl) kokend water in de pan, scheur er het grootste deel van de basilicum bij en voeg naar smaak peper en zout toe.

8. Snijd elke visfilet in vier gelijkmatige stukjes, doe ze samen met de schaal­dieren in de pan (gooi mosselen en clams die niet dichtgaan als je erop tikt weg), leg de deksel op de pan en laat ze koken.

9. Pel de tenen knoflook, stamp ze in een vijzel fijn met de saffraan en een snufje zout en roer er de yoghurt en een kneepje citroensap door.

10. Wanneer de mosselen en clams open zijn (gooi exemplaren die dicht blijven weg), is de vis ook gaar (ongeveer 4 minuten).

11. Voeg naar smaak peper en zout toe, strooi er voor het serveren de laatste blaadjes basilicum en het venkelloof op, sprenkel er de saffraan­saus over en zet de pan vis en het knoflookbrood op tafel.

Dit recept komt uit het boek ‘Jamie in 15 minuten’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).

Voor 4 personen, 15 minuten:

Knoflookbrood:

  • 1 ciabattabrood
  • 3-4 tenen knoflook
  • een paar takjes verse citroentijm
  • 1 eetlepel extra vierge-olijfolie

Visstoof:

  • 1 venkelknol
  • 4 ansjovisfilets
  • 4 lente-uitjes
  • ½-1 verse rode Spaanse peper
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1,25 dl witte wijn
  • 700 g passata (di pomodoro)
  • 1 klein bosje verse basilicum
  • 400 g gemengde visfilets, geschubd en zonder graten. Ik gebruik vaak zeeduivel, poon, zonnevis, zeebaars en wijting
  • 400 g mosselen en clams (of venusschelpen), schoongeschrobd en zonder baard
  • 4 grote rauwe gamba’s, ongepeld

Saus:

  • 1 teen knoflook
  • 1 plukje saffraan
  • 3 volle eetlepels magere yoghurt
  • ½ citroen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek