Recept

Jamie Oliver’s traybake

Als de dagen wat korter worden en je zin hebt in iets hartigs dat de keuken vult met geurige warmte, dan is deze ovenschotel precies wat je zoekt. Geroosterde venkel, wortel en ui vormen de smaakvolle basis, terwijl kruidige gehaktballetjes en een frisse tomaten-paprikasaus zorgen voor een heerlijk mediterraan tintje in dit gerecht van Jamie Oliver. Het is een gerecht dat je met liefde maakt en met nog meer plezier deelt—perfect voor een ontspannen avond met vrienden of een gezellige familietafel. Serveer met een stuk rustiek brood om de saus mee op te vegen, en je hebt een maaltijd die smaakt naar meer.

Jamie Oliver’s traybake

Ingrediënten

4 personen | 10 minuten + 1 uur kooktijd

  • 1 grote venkelknol (320 g)
  • 2 rode uien (320 g)
  • 4 wortels (320 g)
  • 400 g cannellinibonen uit blik
  • 400 g runder- of varkensgehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 800 g pruimtomaten uit blik
  • 460 g geroosterde rode paprika uit een pot
  • 1 citroen
  • 50 g feta
  • olijfolie
    optioneel: extra vierge olijfolie

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 200 °C. Maak de venkelknol schoon, houd de topjes apart, pel de uien, snijd ze in partjes en leg ze op een diepe bakplaat van 30 x 40 cm. Pel, halveer en doe de wortels erbij. Maak de groenten aan met 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zeezout en zwarte peper, en rooster ze 40 minuten.
  2. Giet intussen de bonen af en pulseer ze een paar keer in een keukenmachine. Doe het gehakt en de oregano erbij, voeg peper en zout toe en pulseer ze net door elkaar. Verdeel het mengsel met schone, vochtige handen in twaalf porties, draai er balletjes van, leg ze met 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur en keer ze regelmatig tot ze rondom goudbruin zijn.
  3. Giet de tomaten en paprika’s met vocht en al in de keukenmachine (schoonmaken is niet nodig). Rasp de citroenschil in een schaaltje, knijp het sap uit boven de machine, voeg naar smaak peper en zout toe en mix alles glad.
  4. Haal de bakplaat uit de oven, giet de saus over de groenten, leg de goudbruine gehaktballetjes in de saus en zet ze nog 20 minuten terug in de oven.
  5. Verkruimel voor het serveren de feta erover, bestrooi met de apart gehouden citroenschil en venkeltopjes, en sprenkel er als je wil een beetje extra vierge olijfolie over. Heerlijk op zich, of met volkorentoast, couscous, rijst of spaghetti.

VEGGIE LOVE: in plaats van runder- of varkensgehakt- kan je ook heel goed vegetarisch gehakt gebruiken.

Fotocredits: David Loftus

Energie: 441 kcal
Vet: 18.1 g
Verz. vet: 5.3 g
Eiwitten: 33 g
Koolhydraten: 36.4 g
Suikers: 19.7 g
Zout: 1.3 g
Vezels: 13.3 g