- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg de hele preien 40 minuten direct op het rooster van je oven, en rooster ze tot ze zwartgeblakerd zijn. Verwijder intussen de kop van de garnalen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit boven een kleine kom (het klinkt smerig, maar geloof me!). Pel de garnalen en verwijder de darm, maar laat de staart zitten, en zet ze even opzij. Doe de schalen en koppen met 4 eetlepels olijfolie in een kleine pan met antiaanbaklaag en bak ze 10 minuten op matig vuur, terwijl je ze regelmatig platdrukt en omkeert, om een heerlijke garnalenolie te verkrijgen. Gooi de schalen en koppen weg. Snijd intussen de grotere paddenstoelen in dunne plakjes, scheur de pata negra (zo nodig) in kleine stukjes en rijg de garnalen, paddenstoelen en stukjes pata negra losjes aan vier prikkers (ik gebruik soms lange, houtachtige rozemarijntakjes).
- Trek de buitenste laagjes van de preien, snijd de rest in ringen en doe ze met de bonen (met vocht en al) en het vocht van de garnalen in een middelgrote koekenpan met antiaanbaklaag. Breng zachtjes aan de kook, voeg naar smaak zeezout en 1 eetlepel rodewijnazijn toe, en verdun zo nodig met een scheutje water. Bak de spiesjes terwijl je ze regelmatig keert 5 minuten met een scheutje olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig-hoog vuur (of op een barbecue), of tot ze net goudbruin en gaar zijn. Druk ze tijdens het bakken regelmatig zachtjes aan met een spatel. Schep de bonen op een warme schaal, leg de spiesjes erop en besprenkel ze met de garnalenolie.
ENERGIE |
VET |
VERZ VET |
EIWIT |
KOOLHYD. |
SUIKER |
ZOUT |
VEZELS |
589 kcal |
31,4 g |
5,5 g |
36,6 g |
40,1 g |
5,3 g |
1,2 g |
13,3 g |
Voor 2 personen
Bereiding: totaal 45 minuten
- 2 middelgrote preien
- 8 ongepelde, rauwe grote garnalen
- 160 g gemengde paddenstoelen
- 40 g pata negra of Spaanse ham van goede kwaliteit
- 700 g witte bonen uit pot
- 4 el olijfolie
- zeezout
- 1 el rodewijnazijn