Kikkererwten met garnalen

Kikkererwten met garnalen

Deze crème is een rip-off van chef Fulvio Pierangelini’s passatina di ceci e gamberi, een jarentachtiggerecht dat iedere Italiaan kent. Fulvio gelooft niet in recepten, hij vindt het zinloos om gerechten te stollen in schrift, terwijl ze voortdurend in ontwikkeling zijn. Zo kun je deze crème aanpassen aan de ingrediënten die je hebt. Kikkererwten kun je vervangen door gedroogde tuinbonen of witte bonen, in plaats van garnalen zou je langoustines kunnen gebruiken, rauw eventueel als ze spartelvers zijn. Maar ook schelpdieren of inktvis kunnen. Voor een extra kick wordt de passatina afgemaakt met pittige tomatenolie. Dat geeft een extra smaakdimensie, maar zonder is het ook heerlijk.

Bereiding

  1. Maak eerst de tomatenolie als je die gebruikt.
  2. Verhit een pan en voeg 2 eetlepels olijfolie toe.
  3. Laat de knoflookplakjes hierin bruinen met de tak rozemarijn.
  4. Voeg de wortel en de bleekselderij toe en roerbak de groenten een aantal minuten.
  5. Voeg de kikkererwten toe met 1½ liter bouillon en eventueel wat zout, afhankelijk van de bouillon.
  6. Kook de kikkererwten in 1 tot 1½ uur zacht.
  7. Verwijder de rozemarijntak.
  8. Pureer tot een gladde, egale crème met de staafmixer.
  9. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout.
  10. Ontdoe de garnalen van de kop, staart, schillen en darmkanaal. Bewaar de koppen. Snijd de garnalen overdwars doormidden en bestrooi met een snuf zout.
  11. Verhit de resterende 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan, voeg de koppen toe en druk het sap eruit.
  12. Verwijder de koppen en voeg de garnalen toe. Bak ze kort en net gaar.
  13. Verwarm de soep, schenk niet te volle borden, dat is chic.
  14. Verdeel de garnalen erover, giet er eventueel een sliert pittige tomatenolie over.
  15. Hak de peterselie fijn en bestrooi de passatina ermee.

Tip: Gebruik voor een snelle soep twee blikken kikkererwten uit blik. Voeg een snuf zuiveringszout (baking soda) toe aan het kookwater, dan worden de kikkererwten sneller zacht.

Credits fotografie: Remko Kraaijeveld

4 personen | 60 minuten en 5 uur wachttijd

  • tomatenolie (optioneel)
  • 4 eetl. vergine olijfolie
  • 2 knoflooktenen, in plakjes
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 wortel, in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 350 gram gedroogde kikkererwten, 1 nacht geweekt
  • 1½ liter groentebouillon (zelfgemaakt of van een bio-blokje)
  • 12 grote garnalen, met kop en schil
  • paar takjes peterselie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek