Inktvis & tomaat

Inktvis & tomaat

“Een van de eerste dingen die ik doe zodra ik op het eiland kom, is een enorme zak tomaten kopen. Tomaten zijn voor mij namelijk hét symbool van de keuken op Ibiza. De geur, de kleur, de smaak, de textuur… daar kan echt niets tegenop. Ik maak er simpele salades mee, verwerk ze in gerechten, eet ze soms zelfs bij het ontbijt. Eigenlijk zijn ze overal lekker bij, maar de combinatie met inktvis vind ik onovertroffen. Wel is het belangrijk dat je de allerbeste tomaten gebruikt die je kunt vinden. Omdat de kwaliteit sterk kan verschillen, raad ik je aan om een keer een paar verschillende tomatensoorten in de supermarkt of op de markt te kopen, dan kun je zelf testen welke de meeste smaak heeft.” – Sergio Hermans.

Bereiding



1. Kook de aardappelen in de schil in gezouten water samen met de tijm, rozemarijn en 2 teentjes knoflook beetgaar. Giet af en pel de knoflookteentjes en de aardappelen.

2. Meng 100 milliliter olijfolie met de twee azijnsoorten en kruid met zout en peper. Snijd de tomaten in plakjes. Pel de halve ui en snijd hem in dunne halve ringen.

3. Snijd de schoongemaakte inktvis in dunne reepjes, kruid met zout en peper en meng er de fijngesneden knoflook door.

4. Bak de inktvis circa 1 minuut in een scheut olijfolie in een hete pan. Voeg de gepelde aardappelen en knoflookteentjes toe. Neem van het vuur.

5. Voeg de tomaat en zoete ui toe en meng door de lauwwarme inktvis en aardappelen.

6. Meng er de vinaigrette door en kruid alles nog eens met fleur de sel en zwarte peper.  Voeg de kappertjes toe. Fris op met citroenrasp en -sap. Meng alles goed door elkaar en serveer in een mooi bord. Werk af met de basilicumblaadjes en het venkelloof.
 

Voor 4 personen.

  • 12-15 kleine vastkokende aardappelen
  • zout en peper
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 teentjes knoflook, waarvan 2 heel met schil, de andere fijngesneden
  • 100 ml olijfolie + extra om in te bakken
  • 2 el cabernet-sauvignonazijn
  • 2 el chardonnay-azijn
  • 2 verse tomaten, ontveld
  • ½ zoete ui
  • 4-6 kleine pijlstaartinktvisjes,  schoongemaakt (vraag je visboer dit te doen)
  • fleur de sel en versgemalen zwarte peper
  • 1 el ingelegde zure kappertjes
  • ½ citroen, rasp en sap
  • 12-15 kleine basilicumblaadjes
  • 1 el venkelloof


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek