Tomaat-tijm-ricottataart

Tomaat-tijm-ricottataart

Deze taart is net zo lekker op de dag dat je hem maakt als bij de lunch de volgende dag – en nóg lekkerder als je hem de eerste avond mee naar buiten kunt nemen, met een glas rosé en een lichte groene salade erbij. Je begrijpt: we kunnen niet wachten tot een mooie zomeravond. Als je haast hebt kun je verse in plaats van geroosterde kerstomaten gebruiken, maar de intense, zoete smaak die ze krijgen van dat korte moment in de oven is wel echt onweerstaanbaar.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.
  2. Doe de gehalveerde tomaten in een braadslede die groot genoeg is om alles er in één laag in te doen en meng ze goed met de olijfolie, het zeezout en de geraspte knoflook. Strooi de tijm erover (bewaar een paar takjes voor later) en rooster ze 15 minuten in de oven.
  3. Bekleed intussen een kleine, diepe braadslede (20 × 30 cm) met het bladerdeeg – het is de bedoeling dat het een beetje langs de zijkanten omhoogkomt zodat alle vulling er mooi in past. Klop de ricotta, eieren, citroenschil en het zeezout door elkaar en giet het mengsel over de deegbodem. Verdeel de geroosterde tomaten erover en bestrooi met de rest van de tijmblaadjes. Zet de taart 25 minuten in de oven tot het midden stevig en het deeg goudbruin is.
  4. Laat 10 minuten afkoelen in de braadslede en serveer warm of op kamertemperatuur.

Tip: Als jij of je gasten glutenvrij eet, kun je het bladerdeeg vervangen voor een glutenvrije variant. Deze is veelal verkrijgbaar in de grotere supermarkt of online te bestellen.

Voorbereiding 15 minuten + bereiding 40 minuten

  • 250 g gemengde of kerstomaten, gehalveerd
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl zeezoutvlokken
  • 2 tenen knoflook, fijn geraspt
  • handje verse tijmtakjes
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 150 g ricotta
  • 4 scharreleieren
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 1 tl zeezoutvlokken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet