Vegetarische kibbeh met spinazie

Vegetarische kibbeh met spinazie

Traditioneel hebben deze kibbeh de vorm van een puntige bal, een soort peertje. De naam kent veel verschillende spellingen die zijn te herleiden tot het Arabische woord voor ‘bal’. Er zijn veel soorten, met vlees, groente, gefrituurd of in soep. Om deze soorten uit elkaar te halen wordt de naam kibbeh gevolgd door een specificatie. Bijvoorbeeld als ze bereid zijn met yoghurt zijn het kibbeh labanieh. Rauw bereid, met vlees, zoals ‘onze’ steak-tartare, heten ze kibbeh nayyeh. Deze soort heet kibbeh zankaliyeh; spinazieballetjes. Er gaat Aleppo peper door dit recept, een vrij milde peper, ook wel bekend als pul biber. Is die niet in huis doe er dan wat rode peper door, maar wel iets minder dan de aangegeven hoeveelheid.

Bereiding

1. Doe de gare kikkererwten met spinazie, peterselie en lente-ui in een keukenmachine en maal alles fijn. Doe het mengsel in een kom en roer hier de bulgur, koriander, Aleppo peper, komijn en zout doorheen. Laat een uur staan, zodat de bulgur een deel van het vocht opneemt. Kneed vervolgens met de hand de bloem erdoor en vorm er vervolgens schijfjes van. Voeg eventueel nog wat extra bloem toe wanneer de schijfjes te onsamenhangend zijn.

2. Verhit een laag olie in een koekenpan en bak de schijfjes ongeveer vijf minuten, keer halverwege. Laat de gebakken kibbeh op keukenpapier uitlekken en houd ze warm onder een bord of afgedekt in de oven, terwijl de andere kibbeh worden gebakken. Het bakken gaat overigens ook goed in een frituurpan.

3. Roer voor de saus de yoghurt, citroenrasp en peper en zout naar smaak door elkaar.

Voor 10-15 stuks

Bereidingstijd: 10 minuten + wachttijd + 15 minuten

  • 100 gr gedroogde kikkererwten, geweekt en gekookt (ca 250 gr gare erwten)
  • 200 gr spinazie, gewassen
  • bos peterselie
  • 3 lente-uien
  • 50 gr fijne bulgur
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el Aleppo peper
  • 2 el gemalen komijn
  • 2 tl zout
  • 50 gr bloem
  • neutrale olie

Saus

  • 200 ml (Griekse) yoghurt
  • rasp van 1 citroen
  • zout en versgemalen peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine