Harissakip met bulgur

Harissakip met bulgur

Na het afronden van de kunstacademie gaat Georgina Hayden aan de slag als foodstylist. Ze maakte jaren deel uit van het Jamie Oliver-team in Engeland. ‘Ik vond het fantastisch om mijn creativiteit en liefde voor eten te kunnen combineren in één job. En nu eindelijk een eerste boek – het is een droom die uitkomt.’ Wat je in haar kookboek vindt? Heel veel lekkers, onder meer deze een harissakip met bulgur – een smaakpatser waar je U tegen zegt.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Doe de komijn- en korianderzaadjes in de keukenmachine samen met de knoflook, ingemaakte citroen, het paprikapoeder en de harissa plus de helft van de koriander en peterselie (steeltjes en blaadjes). Voeg wat zout en peper toe en pureer dit alles grof. Voeg dan de boter en 2 eetlepels olijfolie toe en mix met behulp van  de pulseerknop tot een glad mengsel.

2. Vorm met je handen voorzichtig een zakje tussen het kippenvel en het borstvlees en snijd de huid op  de kippendijen een paar keer goed in. Wrijf de kip in met de specerijenboter, zowel onder de huid als helemaal rondom aan de buitenkant. Duw de halve citroen in de buikholte en leg de kip in een niet al te grote braadslee.

3. Zet de braadslee in de oven en rooster de kip ongeveer 1 uur en  15 minuten, tot-ie knapperig, goud- bruin en helemaal gaar is ‒ als je met een vork in de dij prikt en er helder sap uitvloeit, is-ie gaar. Bedruip de kip tussendoor een paar keer met  het kookvocht uit de braadslee.

4. Begin met het maken van de bulgur als de kip nog ongeveer 20 minuten moet garen. Warm de kippenbouillon op in een pan op middelhoog vuur. Verhit intussen een scheut olijfolie  in een andere pan op laag tot middel- hoog vuur, voeg de uisnippers toe en bak ze in ongeveer 10 minuten zacht.

5. Voeg de stukjes tomaat toe, bak ze 5 minuten mee en doe dan de bulgur erbij. Verhit al roerend 1 minuut en schenk dan de hete bouillon erbij. Voeg wat zout en peper naar smaak toe en breng aan de kook.

6. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 8 minuten zachtjes koken, tot de bulgur gaar maar nog wel luchtig is.

7. Neem van het vuur, haal het deksel eraf, dek de pan af met een schone theedoek en leg het deksel er weer op. Snijd de rest van de koriander-  en peterselieblaadjes fijn en roer  ze door de bulgur.

8 Laat de kip als-ie helemaal gaar is 10 minuten rusten, haal de citroen uit de buikholte en knijp hem uit over de kip. Verdeel de kip in stukken; doe dit op de traditionele manier (verdeel hem in poten, vleugels en borstfilet) of snijd het kippenvlees helemaal  fijn en meng het met het kookvocht uit de braadslee.

9. Serveer de kip samen met de bulgur en geef er Griekse yoghurt bij.
 

4 personen 

  • 1 tl komijnzaad, geroosterd
  • 1 tl korianderzaad, geroosterd
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • 1 ingemaakte citroen, gehalveerd, eventuele pitjes verwijderd 
  • 1 tl zoete gerookte-paprikapoeder
  • 2 el harissa
  • 1 bosje koriander
  • 1 bosje peterselie
  • 80 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 1 hele kip (à 1,6 kg)
  • 1 citroen, gehalveerd
  • 425 ml verse kippenbouillon
  • 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
  • 2 tomaten, zaadjes verwijderd, vruchtvlees fijngesneden
  • 350 g bulgur
  • Griekse yoghurt, voor erbij


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine